Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    PremiumUżytkownik
    • 02-2003
    • 12349

    Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane

    Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ od Florencji) z mąki pszenicznej (którego 8% w zasypie zastępuje słód jęczmienny). Przy czym chleb jest z odzysku i zamiast stać się niesprzedanym odpadem ponownie został wykorzystany do produkcji, dzięki czemu świadomie unika się marnotrawstwa.

    Alk. 5%

    Aromat - słodowy, dość specyficzny zbożowy (nie do końca chleb, ale coś w tym kierunku), trochę drożdży z leciutkim kwaskiem, minimalnie chmiel
    Piana - piano ucieka z butelki, zdecydowanie wysoka, trwałość średnia, ale długi kożuszek, zostaje na szkle
    Barwa - zmętnione złoto
    Wysycenie - średnie, żywo musuje
    Smak - kwaskowa, chlebowa (bez owoców) drożdżowość, dość specyficzna nuta chlebowa/ziarnista, lekki chmiel, delikatna goryczka głównie na finiszu
    Treściwość - pełne

    Fajne, rześkie, bardzo pijalne. Coś trochę jak hybryda weizena i kellera. Nie wiem czy to dolna czy górna fermentacja. Trudno odgadnąć czy to dolna czy górna fermentacja.

    Fajny patent z tym piwem chlebowym, o dziwo bardzo rzadko się z czymś takim spotkałem.

    Jedno to Piersëch z Monpiër de Gherdëina we włoskim Górnym Tyrolu:



    a drugie

    Baker's Bread Ale z browaru Bierol też w Tyrolu, tylko austriackim



    w którym też była wysoka pienistość (może chodzi o zawarte w chlebie odpowiednie białka?)

    W każdym razie są udane próby wykorzystania chleba do warzenia piwa.

    La “Birra di Pane” è un prodotto mugellano al 100%. Via, diciamo al 90% perché i luppoli proprio mugellani non sono. Ma tutto il resto è Mugello doc: il birrificio, “Corzano 1985” di Barberino, la ricetta, del barberinese Valter Lenzi, l’azienda che lo distribuisce, il “Granaio dei Medici”. Ed anche la materia prima caratterizzante, il […]



  • e-prezes
    Senior
    • 05-2002
    • 19232

    #2
    Dotychczas to gorzelnie wykorzystywały chleb ze zwrotów do produkcji wódki.

    Comment

    Przetwarzanie...