Birra Salento, Riserva Aurea La IPA

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12759

Birra Salento, Riserva Aurea La IPA

Nowoczesny duży browar rodzinny z miejscowości Leverano w Apulii (Płw. Salentyński, obcas włoskiego buta).

4,6% alk.

Aromat - mocno dojrzałe owoce (gruszka, morela), nieco żywiczności
    Piana - średnia, zwarta, trwałą, długi kożuszek, zostaje na szkle
    Barwa - złota, lekko zamglona
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - sporo słodyczy dojrzałych owoców (morele i inne śliwki), nawet ciut dżemu, tony żywiczne. Goryczka chmielowa wyraźna, ale nie dominująca, dłuższa
    Treściwość - zdecydowana pełnia, alkohol niski ale treści sporo

Nie powiedziałbym, że to IPA, ale lubię takie niesztampowe, niewytrawne ejle. Dla mnie solidne, oryginalne piwko wypite z przyjemnością.

The Ipa is a beer inspired by the best India Pale Ale, it will surprise you with the floral aromas released by the hops used in dry hopping.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12759

Zdjęcie: Click image for larger version

Name:	P1130667.jpg
Views:	21
Size:	23,2 KB
ID:	2342663

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
      darekd
      Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
      2024-07-21, 23:26
    • e-prezes
      La mi' Birra, TIPA
      e-prezes
      5,6% alk. Butelka 0,33 nabyta w sklepiku winnym (Bottega Portanova) niedaleko lokalu Birra Baladin. Cena 6€, czyli w typowych dla Bolonii cenach.

Właściciel sklepiku mówił, że ma je gościnnie, gdyż jego przyjaciel otwarł browar w Toskanii, dokładnie w Empolii. Z profilu FB wynika,...
      2023-02-21, 10:40
    • Shedao
      Litwa, Wilno, Vilniaus g. 29, La Birra Pub
      Shedao
      Dość specyficzne miejsce, bo klimat trochę jak z pubu studenckiego, nazwa... sami widzicie jaka, a w ofercie belgia - Blanche, Dubbel, Witbier. Spróbowałem pierwszych dwóch, Blanche było przepyszne.

Uwaga: knajpa otwiera się o 17, a zamyka, w zależności od dnia, między 4 a 6...
      2025-01-07, 14:16
    • e-prezes
      Birra Cerqua, Four Hops
      e-prezes
      4 klasyczne amerykańskie chmiele, które stały się ikonami amerykańskiego piwowarstwa, gdy my (no dobra ja) jeszcze zachwycaliśmy się koźlakiem i porterem - citra, cascade, simcoe i amarillo, są tu dlatego, gdyż jest to hołd dla amerykańskiej odmiany IPA. I taka ona jest. Klasyczna!
      ...
      2023-02-23, 11:20
    • e-prezes
      La mi' Birra, Turba
      e-prezes
      Niefiltrowane i niepasteryzowane, stąd lekka mętność, która mi nie przeszkadzała.
      8,2% alk. Koszt podobnie jak inne z tego browaru 6€/0,33 litra.

Piana, drobnoziarnista, gęsta i trwała. W aromacie lekko gruszka, cytrus, coś jeszcze. Mocno estrowe. Goryczka umiarkowana,...
      2023-02-23, 10:55
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...