Menabrea, Menabrea 150o Anniversario Bionda

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwo
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.08
    • 810

    #1

    Menabrea, Menabrea 150o Anniversario Bionda

    Zakładam drugi temat - bo wydaje mi się, że to inne piwo.
    Kupione zagranicą około 0,89 euro za 0,66l

    Alkohol - 4,8%.
    Pojemność butelki 0,66
    Piana drobna, słaba.
    Zapach - średnia goryczka - nic więcej.

    Piwo świętuje 150 urodziny ale, że utrzymało się tyle lat to cud.
    Nic wielkiego w smaku - zbyt goryczkowe, lekko myszkowate, trochę jakby odymione/przypalone.
    Mi nie smakowało - 3.
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

    #2
    O ile pamiętam info z kontretykiety to Birra Menabrea Spa w Biella należy do Forst'a. Rzeczone piwo ma 11,2 P ekstraktu (info z www.birramenabrea.it).
    Butelka 0,33 we włoskiej knajpie kosztowała 4 euro.
    Kolor jasnosłomkowy, sporo piany, nagazowanie ok. Smak dość lekki, ale z wyrazistą goryczką. Mój egzemplarz na szczęście nie był myszowaty. Nic specjalnego, ale w upalne popołudnie daje radę. Mimo zielonej butelki nie czuć było na szczęście 3-metylo-2-butenodiolu. Może to kwestia tego, że butelka była znacznie ciemniejsza (prawdziwie "butelkowa" zieleń ) od szkła z carlsberga, heinekena, broka exporta i podobnych tzw. piw ?
    Attached Files

    Comment

    • cap-n-go
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.05
      • 273

      #3
      Piana praktycznie od razu zniknela, nagazowanie wywazone, odpowiednie, lekko drapie w jezyk, smak na pierwszym planie - woda + woda, na drugim tle woda a na trzecim gdzies w oddali leciutki chmiel. Spozywane nad malowniczym jeziorem Como z widokiem na Alpy z pewnoscia i tak pozostanie w pamieci mimo, ze obiektywnie jest wyjatkowo marne.
      Ostatnia zmiana dokonana przez cap-n-go; 2012-10-20, 15:21.

      Comment

      • Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9800

        #4
        Piwo jasnozłote. Piana biała, niewysoka, nietrwała.
        Wywąchałem zasadniczo jedynie chlebek. W smaku czuć goryczkę, tło słodowe, delikatne.
        Gazu nieprzesadnie. Mała zielona flaszka, srebrnozłota eta z lwami trzymającymi kadź, kapsel z zielonym logo.
        Wypijalne bez otrząsu .

        Comment

        • Javox
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2009.11
          • 6471

          #5
          Stara wersja rocznicowa, aktualna Bionda i 1846 to jest raczej to samo piwo...

          Piana - większa startowa potem powoli opada do cienkiej warstewki.
          Lacing - nie za dużo.
          Gaz - średni.
          Barwa - złota.
          Aromat - słód pilzneński i ziołowy chmiel.
          Smak - zbożowość lekko słodkawa. Mała goryczka.

          Lekkie skojarzenia z Pilsner Urquell ale chyba przez kukurydzę w składzie
          Oczywiście piwo nie jest jakichś wysokich lotów ale bardzo słabe także nie było.
          Attached Files

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            La Morosina, Ticinensis Bionda
            darekd
            Gospodarstwo agroturystyczne z browarem w Lombardii w okolicach Mediolanu

            https://lamorosina.it/

            Blond (górna fermentacja)

            Aromat - oprócz lekkich drożdżowych tonów niewiele wyczułem (katar)
            Piana - umiarkowana, nietrwała, trochę dłuższa koronka...
            2024-06-19, 22:43
          • ziomalisz
            pierwsze Piwo smakuje jak woda i bez %? co robić
            ziomalisz
            od samego poczatku mam problem z brewkitem mexican carveza. Start piatek 18.5 Fermentacja jakas dziwna zero piany, a blg spadało dzis wynosi 0. Otwieram brzeczke, pachnie ladnie próbuje i smakuje jak woda z leciutka nutka chmielu i w dodtaku balingometr pokazuje wszystko na 0. ta woda nawet nie ma...
            2018-05-28, 09:32
          • Rychu80
            Woda źródlana do nastawu przegotować ?
            Rychu80
            Witam

            Jest to mój pierwszy post na tym forum szukałem odpowiedzi lecz jakoś nie mogłem nigdzie znaleźć a mianowicie w mojej okolicy jest źródełko w lesie gdzie woda jest bardzo dobra i sporo ludzi ją pobiera do celów spożywczych,moje pytanie brzmi czy taką wodę muszę przegotować...
            2019-01-29, 19:01
          • Grbuy
            Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
            Grbuy
            Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
            2023-11-30, 20:57
          • darekd
            Amarcord [Lucilla], La Bionda
            darekd
            O tym projekcie pisałem tu:

            https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=128358

            Pale Ale
            Alk. 6,5%

            Aromat - słodowo-owocowy
            Piana - umiarkowanie wysoka, z trwałym zwartym kożuszkiem, trochę zostaje na szkle
            Barwa - ciemniejsze złoto...
            2019-03-03, 00:31
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...