Podroze ksztalca a piwo moze zmienic swiatopoglad. Prawie, bo twierdzilem, ze Wlosi nie potrafia warzyc piwa, a tu takie mile zaskoczenie. Prawie dlatego, bo z tego co wiem, piwowar jest Niemcem. Wiec do piwa: piwo Hell(browar warzy tez Dunkel i Weizen hell) jest raczej piwem typu Zwickel, to znaczy piwem nie filtrowanym, lanym prosto z lagertanku. Jest typowym dla tego gatunku letko metnym piwem z bujna piana i wyczuwalnym smakiem drozdzy, tylko w jego wypadku bardzo delikatnym i wspaniale harmonujacym z lekko slodkawym smakiem piwa. W sumie najlepszy Zwickel jaki do tychczas pilem. Parametrow nie podam, poniewaz piwa nie butelkuje sie.
Hopfen & Co, Bozen-Bolzano, Hell
Collapse
X
Related Topics
Collapse
-
Klasyka z kraftowego browaru z Hamburga.
Niefiltrowany Zwickel, "Stara panna" to nazwa lokalu, tak jest też sygnowana buteleczka, ale chyba częściej występuje to piwo tylko jako Zwickel:
https://www.ratsherrn.de/de/bier/rat...n/zwickel.html
...-
Channel: Niemcy
-
-
Z rozpędu napisałem, że warzą w browarze ReCraft, bo na puszce jest "Produced in EU", ale już zapach i barak filtracji wskazuje na nasz kraj
"German Helles"
Ekstr. 12%, alk. 4,9%
Aromat - dziwaczny. Kwaskowo-drożdżowo-owocowy, pod...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-09, 01:23 -
-
Znany browar (dawniej Stralsunder) ze Stralsundu z Meklemburgii-Pomorza Przedniego
Ekstr. 10,7%
Alk 4,6%
Ciekawy zestaw chmielowy, m.in ze stosunkowo nowymi krzyżówkami niemieckimi - Ariana, Cascade, Select i Akoya
https://www.stoertebeker.com/nordisch-h...-
Channel: Niemcy
-
-
Znany browar z Górnej Frankonii.
.
11,3% ekstr.
4,9% alk.
https://www.brauerei-kundmueller.de/...erer-zwickerla
Aromat - wyraźne drożdże (lekka kwaskowość owocowa), lekki słód, chmiel dość wyraźny (łąka)
Piana...-
Channel: Niemcy
-
-
Znany browar z Górnej Frankonii.
Ich Kräusen to niefiltrowany Zwickl, do którego dodano zgodnie z wymogami młode fermentujące jeszcze piwo z aktywnymi drożdżami.
11,3% ekstr.
4,9% alk.
https://www.brauerei-kundmueller.de/...iker/weiherer-...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment