Pedavena, Pedavena

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

Pedavena, Pedavena

plato 11,6
    alc 5%

Piwo z miejscowości Pedavena koło Belluno. Popularne w Dolomitach, gdzie też je kupiłem. Bardzo lekkie, jak więksość piw we Włoszech. Kolor jasno złoty, nawet trochę żółtawy. Zapaszek chmielowy. W smaku wodniste i goryczkowe. Smakuje jak nasz Żywiec albo i gorzej Piana trwała. Opakowanie bardzo udane, szczególnie śliczny kapsel.

...są lepsze piwa we Włoszech...

strona internetowa piwa: http://birrapedavena.it/?prodotti+prod=bottiglia_50

Krakowski Konkurs Piw Domowych !
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

zaw. alk. 5,0% (ekstr. 11,6%), but. 0,5 l
    przywiezione z Włoch

Rzeczywiście, jak pisze Shlangbaum, piwo dość popularne w Dolomitach, aczkolwiek nie w każdym sklepie można je znaleźć. Ładna etykieta (i kapsel) wyróżnia się na półce z piwami, ale samo piwo to porażka - pomimo osadzenia go przez producenta w klasie piw "super premium" (ło matko, ciekawe ile specjaliści od marketingu nad tym ślęczeli).
    kolor - jasna, lekko przybrudzona słomka;
    piana - sycząca, drobnoziarnista powłoczka okazuje się zupełnie nietrwała, szybko się strzępi i redukuje do lichego wianuszka;
    nasycenie - mocne;
    zapach - chmielowy - standard koncernowy;
    smak - piwo smakuje tak, jakby komuś bardzo zależało na tym, by wyjałowić je z wszelkiego smaku, ale trochę mu się nie udało - i zostawił lekko chmielową, wodnistą nutkę, która w dodatku przejawia jakieś dziwne ziołowo-słonawe zabarwienia smakowe. Całość nudna, nie porywająca. Być może pasuje do włoskich upałów - po powrocie do domu smakuje kiepsko.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania

Comment

Related Topics

Collapse

• e-prezes
      Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
      e-prezes
      alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
      2024-12-03, 22:18
    • e-prezes
      Pinta, Party Pacific Lager
      e-prezes
      Seria "Party Starter" dla Żabki, o której w rozmowie z Kopyrem gdzieś tak z rok temu wspominał Zwierzyna nieco się rozrosła przez ten czas. Były już NZ Pale Ale, West Coast IPA, Session IPA, West Coast APA, Hazy APA oraz East Coast IPA (może coś mi jeszcze umknęło). No i trafiło...
      2024-07-07, 11:32
    • ziomalisz
      pierwsze Piwo smakuje jak woda i bez %? co robić
      ziomalisz
      od samego poczatku mam problem z brewkitem mexican carveza. Start piatek 18.5 Fermentacja jakas dziwna zero piany, a blg spadało dzis wynosi 0. Otwieram brzeczke, pachnie ladnie próbuje i smakuje jak woda z leciutka nutka chmielu i w dodtaku balingometr pokazuje wszystko na 0. ta woda nawet nie ma...
      2018-05-28, 09:32
    • heckler
      Czechy, Šenov, Obecní 6, Pivovar Šenov
      heckler
      Na piwnej mapie Czech pojawił się nowy browar, więc jadąc do Ostravic trochę zboczyliśmy z trasy i odwiedziliśmy leżące nieopodal Ostravy miasteczko Šenov.
      Tradycja warzenia piwa w tym mieście sięga, aż trzysta lat wstecz, więc jest czym się pochwalić. Do tej pory na przeciwko...
      2019-03-12, 07:32
    • dadek
      Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
      dadek
      Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
      2025-01-12, 18:42
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...