Moretti, Birra Moretti

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gul_gul
    Premium Member
    • 2001.02
    • 359

    Moretti, Birra Moretti

    z etykiety:
    Robione w Mediolanie, 4,6%vol
    Butelka 0,66
    ważność do 22.04.02 (czyli rok)
    I coś tam jeszcze po włosku.
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Znaczy się na stole trzymasz zamknięte?
    Ja w lodówce
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      ...albo nie było żadnych wrażeń smakowych...

      Z włoskimi piwami wszystko mozliwe
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • grzech
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.04
        • 4592

        #4
        Moretti miał swój browar w Udine. Kupiłem jego piwo w 1996 i takie było miejsce produkcji. Rok temu kupiłem kilka włoskich piw i wszystkie miały na kontretykiecie ten sam napis: Birra Speciale CDB, Milano. To chyba taki włoski Interbrew. Były tam: Moretti, Baffo d'Oro, Sans Souci ( Moretti), Messina z Sycylii i Von Wunster.
        W zasadzie z wyjątkiem Baffo d'Oro wszystkie miały delikatny pilsowy smak. Wspomniane było bardziej aromatyczne.

        Comment

        • gul_gul
          Premium Member
          • 2001.02
          • 359

          #5
          Zgadza się.
          Przy pierwszej szklance ma się wrażenie delikatnego pilsa bez żadnych obcych wtrąceń smakwych. Cieszy piana, która co prawda zaczyna szybko opadać ale nie znika całkowicie. Niestety kończąc trzecią szklankę trudno oprzeć się wrażeniu, że jednak smak jest zbyt jałowy. Z czego wniosek, że butelka powinna być mniejsza.

          Comment

          • grzech
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.04
            • 4592

            #6
            Należy pamiętać gdzie to się warzy. Trudno w krajach śródziemnomorskich pić ciężkie mocne piwa. Kumpel raz przywiózł mi dwa greckie. Były bardzo, bardzo lekkie. Ale włoskie bardziej mi smakowały.

            Comment

            • slavoy
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛
              • 2001.10
              • 5055

              #7
              Pomijając naprawdę przeciętny smak, totalny minus to piana, która nie dośc że zniknęła prawie całkowicie w ciągu minuty, to jeszcze na początku przy przelewaniu i próbie małego (pół cm) "overload" od razu się wylała.

              Dodatkowe informacje z polskiej dolepki:
              Producent/Importer: Heineken Italia
              Brzeczka: 10,6
              Dick Laurent is dead.

              Comment

              • ANDRO
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.10
                • 640

                #8
                Najlepiej smakuje we Włoszech bo LOKALNE jest . Piwo z tych nie błyszczących czymś niezwykłym ale mi się miło kojarzy. Niejedną buteleczkę wciągnęliśmy z koleżką na ławeczkach Livorno i Genui. Fajna etykieta,ten gość w kapeluszu jest intrygujący...
                Andro z wyspy jednej takiej.
                http://www.bahama.uznam.net.pl/

                Comment

                • adam16
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.02
                  • 9865

                  #9
                  Zalecenie

                  Pić latem w wielkie upały. Do tego jest stworzone to piwo.
                  Browar Hajduki.
                  adam16@browar.biz
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                  Comment

                  • slavoy
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛
                    • 2001.10
                    • 5055

                    #10
                    Nie powiem że jak ja byłem pod Rimini to się nim nie ochlewałem. Tak samo jak Wührer'em, Morettim, Von Wusnster'em i innymi lokalnymi. Tam jednak to było co innego - nie dla smaku, tylko dla hmm... ugaszenia pragnienia
                    Wszystkie włoskie Piwa są praktycznie takie same.
                    Dick Laurent is dead.

                    Comment

                    • piwo
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.08
                      • 810

                      #11
                      Moretti ma też mocniejsze bardziej słodowe piwo i to mi smakuje z nich wszystkich bardziej. Nie pamiętam nazwy ale jest z czerwoną etykietką.

                      Chociaż wersja "Złota" jest i tak o niebo lepsza od zwykłego Morettiego.

                      Cały czas optuję za tym, że piwa z regionu śródziemnomorskiego należy pić na miejscu bądź w upały. One naprawdę nie są złe.

                      Spróbujcie w upał wypić angielskie ale podawane w temperatusze 15 stopni?!?!

                      Comment

                      • Gambrinus
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2001.06
                        • 696

                        #12
                        Cienkie i nieciekawe, ale bez poważniejszych uchybień. 3+ (2-5).
                        Popieraj małe browary!!!
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Comment

                        • Piwofil
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2002.01
                          • 907

                          #13
                          Birra Moretti

                          Mam piwko przywiezione prosto z Włoch.
                          Na etykiecie tylko napis Birra Moretti i rysunek jakiegoś piwosza w zielonym garniturku (styl ala włoska mafia )
                          Producenta nie ma tylko CDB z Milanu ( kwestia była juz poruszana w temacie o Sans Souci)

                          Alkocholu 4,6% butelka 0,66 ładnie wytłoczona z boku.
                          Piana bardzo szybko opadająca, za to dość dużo gazu.
                          Smak dość lekki, może zbyt wodnisty, i czuć też troszkę goryczki, przypomina mi trochę Pisnera.
                          Kolor bardzo jasny,nie wywołuje pozytywnych skojażeń, może lepiej pić z butelki?
                          www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD

                          Comment

                          • albeertos
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.10
                            • 2313

                            #14
                            FCJP po dwakroć!!!
                            alkoholu! skojarzeń!
                            Co te włoskie piwa robią z ludźmi...
                            (_)>
                            Nigdy się nie poddawaj!!!
                            Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                            Lech jest tam gdzie jego wiara
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Comment

                            • yendras
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.12
                              • 2052

                              #15
                              Re: Birra Moretti

                              Originally posted by Piwofil
                              Kolor bardzo jasny,nie wywołuje pozytywnych skojażeń, może lepiej pić z butelki?
                              Ja właśnie piłem z butelki
                              Piwo takie sobie, typowy włoski sikacz, sprawdza się w gorące letnie wieczory, ale tylko gdzieś w Basilicacie.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X