Heineken Italy, Ichnusa Bionda Sardegna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Borysko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.02
    • 1144

    Heineken Italy, Ichnusa Bionda Sardegna

    Mam problem z określeniem browaru, który wyprodukował to piwo. Na etykiecie nie ma o tym informacji, tylko: "Ichnusa Bionda Sardegna" i adres w Mediolanie. Strona www jest po Włosku, ale wyczytałem tam "Heineken". Jeżeli ktoś może to zweryfikować, proszę o informację i zmienimy nazwę tematu.
    Piwo przywieźli mi rodzice z wakacji na Sardynii. Ichusa jest tam podobno mocno popularne.
    Pieni się nawet całkiem ładnie, tylko kolorek ma baaardzo jasny. Piana niestety dosyć szybko zanika, ale porozrywana warstewka pozostaje długo. Zapach niezbyt silny, słodowo-zbożowy. Nic specjalnego. Smak lekki, orzeźwiający, słaba słodowość uzupełniona średnią goryczką. Całość dosyć wodnista.
    Ot, klasyczne "Jasne Śródziemnomorskie" piwo, jakie warzy się we wszystkich krajach regionu. Lekkie, jasne, akuratne do gaszenia pragnienia i nic więcej.
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

    #2
    Browar Heineken Italia
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

    Comment

    • kloss
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 2526

      #3
      Rzeczywiście lekkie orzeżwiające, ale jak dla mnie to goryczka jest śladowa za to dość wyrażna kwaskowość.
      Attached Files

      Comment

      • sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

        #4
        Piwo ma 4,7%:
        Attached Files
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

        Comment

        • wpadzio
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2011.06
          • 2654

          #5
          No to wpadło i mnie do koszyczka (Marek, dzięki ). Warzone w browarze Assemini, należącym do Heinekena. Jedno z najpopularniejszych piw na Sardynii. Nadal 4,7% alkoholu.

          Barwa bardzo jasna, słomkowa. Klarowna.
          Piana biała, o średniej teksturze. Szybko opada do naśnieżenia na powierzchni, nieznacznie osadzając się na ściankach szkła.
          Wyrazisty zapach, z nutami chmielu i ziarna, ale także wyraźnego mokrego kartonu.
          Smak jest znacznie ciekawszy od standardowego Heinekena. Silne odcienie słodowe, choć o nieco drewnianym charakterze. Wyczuwalna przyzwoita goryczka. Do tego słodkawa nuta kukurydziana, bowiem kukurydzy w tym rejonie w składzie piwa nie mogło oczywiście zabraknąć.
          Rozsądnie nagazowane, nie szczypie w język, ale jest w wysokim stopniu rześkie.
          Butelka w mojej wersji ma 660ml. Etykieta i kapsel identyczne jak u sibarha piętro wyżej, jedynie kontra zmieniona, bo nie rocznicowa.

          Piwo miękkie, niegłupio zbalansowane, w zasadzie nawet rzekłbym, że jest całkiem sympatyczne. Idealne na niezobowiązujące wylegiwanie się na Costa Smeralda I biorąc pod uwagę tak dedykowany charakter profilu dam nawet 7,5 w skali 1-10.
          Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
          Serviatus status brevis est
          3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

          Comment

          • Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9788

            #6
            Piow jasnozłote, o brudnobiałej, średniowysokiej pianie.
            Pachnie słodowo i owocowo, kojarzy mi się z hellesem. W smaku podobnie, śladowa goryczka, łagodny słód.
            Nagazowanie dość wysokie. Krachla 0,75 w stylu "szampanowym", w szkle wytopione daty 1912-2012.
            Po całym dniu biegania w upale po Wenecji doznania degustacyjne zmierzały w kierunku orgazmu...

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12568

              #7
              Aromat - nieco chmielu, lekka szmata
              Piana - średnia, znika szybko do drobnej koronki
              Barwa - słomka/jasne złoto
              Wysycenie - wysokie
              Smak - umiarkowana goryczka, lekki kwasek, znikomy słód
              Treściwość - niska

              Koledzy jak widzę degustowali produkt w okresie gorących wakacyjnych destynacji. W takich okolicznościach rozumiem, że ocena może wzrastać. W zimie spada temperatura i w raz z nim moja ocena tego piwa. Mimo wszystko jest powyżej zera
              Da się wypić i łatwo je zapomnieć.

              Comment

              • Javox
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2009.11
                • 6414

                #8
                Anima Sarda - Dusza Sardynii

                Alko dalej 4,7% a ekstrakt 10,6*.

                Piana - więcej na początku potem cienka, niepełna warstewka.
                Lacing - mało.
                Barwa - jasne złoto.
                Gaz - średni.
                Aromat - zbożowość.
                Smak - posmaki ryżowe (suchy ryż) zbożowość, lekka goryczka.

                Eurolagerek, bardzo lekki, bez uniesień... dobry na upały takie jak często są na Sardynii.
                Attached Files

                Comment

                Przetwarzanie...
                X