Regionalny włoski browar z Treviso. Produkuje obecnie 9 rodzajów piwa.
Ja trafiłem na 2 z nich, w małej portowej knajpce Cafe Deorsola w Cavallino Treporti. Piwko z tego browaru jest również dostępne w jednej z knajpek na głównej ulicy Jesolo.
Strona browaru: http://www.sangabriel.it
Ale do konkretów.
Piwo pszeniczne niefiltrowane, niepasteryzowane i bez konserwantów (dziwne, bo data do 28.02.2012r.), Alk. 5%, cena 5 euro za butelkę półlitrową (sporo, ale to cena barowa).
Kolor przepiękny, złocisto-pomarańczowy wpadający w bursztyn. Po dolaniu drożdży robi sie bardzo gęsty i mętny, widać piękne drożdżowe smugi i kule, gdyż piwo ma solidny osad drożdżowy na dnie butelki.
Piana wysoka, piwo trzeba nalewać na parę razy, znika niestety dość szybko nie brudząc szkła.
Zapach zaraz po otwarciu butelki intensywny, słodkie owoce. Po przelaniu ta słodycz gdzieś umyka i na pierwszy plan wychodzą orzechy, drożdże, goździki i delikatne, ukryte w tle bananki.
Smak jest dosyć słodki, czuć mocny podkład słodowy, piwo jest raczej ciężkie, nagazowanie niskie, kwaskowość średnia.
Nie jest to weizen wybitny, ale na pewno warty spróbowania i zapamiętania.
Ja trafiłem na 2 z nich, w małej portowej knajpce Cafe Deorsola w Cavallino Treporti. Piwko z tego browaru jest również dostępne w jednej z knajpek na głównej ulicy Jesolo.
Strona browaru: http://www.sangabriel.it
Ale do konkretów.
Piwo pszeniczne niefiltrowane, niepasteryzowane i bez konserwantów (dziwne, bo data do 28.02.2012r.), Alk. 5%, cena 5 euro za butelkę półlitrową (sporo, ale to cena barowa).
Kolor przepiękny, złocisto-pomarańczowy wpadający w bursztyn. Po dolaniu drożdży robi sie bardzo gęsty i mętny, widać piękne drożdżowe smugi i kule, gdyż piwo ma solidny osad drożdżowy na dnie butelki.
Piana wysoka, piwo trzeba nalewać na parę razy, znika niestety dość szybko nie brudząc szkła.
Zapach zaraz po otwarciu butelki intensywny, słodkie owoce. Po przelaniu ta słodycz gdzieś umyka i na pierwszy plan wychodzą orzechy, drożdże, goździki i delikatne, ukryte w tle bananki.
Smak jest dosyć słodki, czuć mocny podkład słodowy, piwo jest raczej ciężkie, nagazowanie niskie, kwaskowość średnia.
Nie jest to weizen wybitny, ale na pewno warty spróbowania i zapamiętania.