Mastri Birrai Umbri, Cotta 37

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • badejza
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.03
    • 277

    #1

    Mastri Birrai Umbri, Cotta 37

    Piwo zakupione podczas pobytu we Włoszech.

    5,5% alk., 750 ml, sugerowana temperatura podania 8-10 ºC.

    Piwo zaksakuje już podczas otwierania butelki. Mianowice kapsel wystrzelił z hukiem - potem musiałem go trochę szukać.

    Piana przy pierwszym nalewaniu bardzo wysoka, przyjemnie sycząca. Zdjęcie nie odzwierciedla jej faktycznej wysokości. Kolor rdzawy. Piwo mętne.

    Smak: owoce, połączone z posmakiem kawowym, lekko kwaskowe, duża goryczka. Nie znam języka włoskiego, ale patrząc na smak, wydaje mi się to być bardzo smacznym koźlakiem.

    Butelka jak na zdjęciu. Krachla do ponownego zamknięcia, choć w tym przypadku wydaje się ona być zbędna.
    Attached Files
    Chamstwo w państwie, Panie.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19294

    #2
    Mastri Birrai Umbri, Cotta 37

    Bursztynowe, niefiltrowane, niepasteryzowane piwo górnej fermentacji. W składzie groszek siewny! (po naszemu to chyba cukrowy). Dość niecodzienny składnik, ale podobnie jak w przypadku Cotta 74 i soczewicy praktycznie niewyczuwalny.
    Barwa miedziana, przybrudzona. Lekko mętne. Piana nieduża i opadająca. Nagazowanie spore. W aromacie owocowo-cytrusowe, z delikatnie karmelowym tłem. Goryczka zaznaczona wyraźniej niż w przypadku pozostałych Cotta. Zbyt duża i męcząca dla tego piwa.
    Attached Files

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12771

      #3
      U mnie piana zdecydowanie wysoka, kremowa i gęsta i dość trwała.
      W aromacie wyraźne owoce i rzeczywiście nieco karmelu.
      W smaku groszku też nie wyczułem. Natomiast wyraźna owocowość,
      papierówkowa cierpkość, ale goryczki wysokiej nie było.
      Piwo rześkie, "letnie", o umiarkowanej treściwości. Sympatyczne

      Comment

      • Promil03
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.10
        • 2833

        #4
        Zaskakująco dobre piwo. Niefiltrowane, niepasteryzowane (data do 04.04.2014 ), refermentowane w butelce.
        W przeciwieństwie do darkad wyczułem bardzo silną goryczkę. Groszku również nie stwierdziłem.
        Butelka 375ml. Ciekawy kapsel. Trochę większy niż standardowy i posiada 22 zamiast 21 ząbków.
        Piwo kupione w Kaulandzie w DG za 6,99 (cena chyba promocyjna).

        Comment

        • noiser
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.08
          • 101

          #5
          Prezent z Włoch - dobrze zbalansowane, subtelna owocowość. Goryczka u mnie wręcz niewyczuwalna, natomiast jest delikatna kwaskowość i bardzo mocne wysycenie. Opakowanie eleganckie, przywołujące na myśl ekskluzywne wina; widoczna dbałość o każdy detal. 7,5/10

          Comment

          • wrednyhawran
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2010.07
            • 1784

            #6
            Kolor: Ciemnobursztynowy, mocno opalizujący z grubą warstwą gęstwy drożdżowej.

            Piana: Wysoka, puszysta, zbita i ładna. Opada do cienkiej obrączki, nie oblepia szkła.

            Zapach: Bardzo niewyraźny, słaby, czuć drożdże oraz suszone morele, z tyłu pojawiają się jakieś nuty rozpuszczalnikowe.

            Smak: trochę płaski, nieco mdły, słodowy, czuć coś przypominającego groszek, finisz lekko alkoholowy, nijaki.

            Odczucie w ustach: Niskie wysycenie, treściwość średnia, goryczka słaba. Finisz nieco szorstki.
            Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
            Małe Piwko Blog
            Małe Piwko Blog na facebooku
            Domowy Browar Demon

            Comment

            • Pancernik
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.09
              • 9800

              #7
              Drugie z "numerków" z browaru Mastri.
              Piwo jest bursztynowe, mętne. Piana kremowa, średniodrobna, chwilowo wysoka, wręcz ucieka z flaszy po otwarciu..., ale nie trwa długo.
              Zapach słaby, trochę mokrego kartonu, poza tym słód palony. Smak silnie słodowy i karmelowy, delikatne orzechy, ślad kwasku, minimalny posmaczek dymny...
              Nagazowanie - jak na styl piwa - wysokie. Typowa dla tego browaru flasza 0,75 z czarnym kapslem i krachlą, eta wyróżnia się jedynie numerem i odcieniem, a w wersji "rycerskiej" tylko odcieniem.
              Piwo do wypicia, ale niewarte łącznego nakładu sił i środków (zakup w Italii + transport do domu + pieczołowite leżakowanie).

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12771

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
                U mnie piana zdecydowanie wysoka, kremowa i gęsta i dość trwała.
                W aromacie wyraźne owoce i rzeczywiście nieco karmelu.
                W smaku groszku też nie wyczułem. Natomiast wyraźna owocowość,
                papierówkowa cierpkość, ale goryczki wysokiej nie było.
                Piwo rześkie, "letnie", o umiarkowanej treściwości. Sympatyczne
                Teraz nie wyczuwam cierpkości, lekkie owoce. Trochę karmel, lekka goryczka.
                Treściwe ale smakowo nierozbudowane. Gładkie w odbiorze (oprócz wysokiego
                wysycenie). Poprawne, nieźle pijalne. Wydaje mi się mniej rześkie i nieco bardziej treściwe
                niż opisywałem. Może dłużej poleżało, a może nieco zmienili parametry (alkohol nieco podnieśli do 5,6%).

                Comment

                • darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12771

                  #9
                  W tym wypadku butelka 0,33 l.
                  Attached Files

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • darekd
                    Mastri Birrai Umbri, IPA
                    darekd
                    W tym wypadku IPA to Italian Pale Ale:

                    https://www.mastribirraiumbri.com/en...lian-pale-ale/

                    13,5% ekstr.
                    6,5% alk.,

                    Aromat - słody dominują - szarlotka, od chmielu tony kwiatowe, mniej owocowe
                    Piana - średnia, zwarta, trwała...
                    2020-03-04, 23:17
                  • Pancernik
                    Mastri Birrai Umbri, I Cavalieri Doppio Malto Biondo/Cotta 68
                    Pancernik
                    Ostatnie z trzech piw tego browaru, kupionych i przywiezionych z Włoch w obu wersjach (czyli tej i "rycerskiej", I Cavalieri).
                    Piwo ma 7,5% i jest to "birra doppio malto bionda non filtrata".
                    Piwo jest jasnozłote, mętne. Tworzy brudnobiałą, drobną, wysoką ale...
                    2014-09-01, 09:15
                  • darekd
                    Mastri Birrai Umbri, Cotta 21
                    darekd
                    Piwo z dodatkiem orkiszu (35%)
                    Niefiltrowane, refermentacja w butelce. Alk. 5%

                    Aromat - słodowo-owocowy (zleżałe gruszki, jabłka)
                    Piana - gęsta, umiarkowanie wysoka, niezbyt trwała, zostaje dłóżej obwódka
                    Barwa - miodowo-słomkowa, mętna, z osadem
                    ...
                    2013-03-20, 21:47
                  • darekd
                    Mastri Birrai Umbri, Cotta 74
                    darekd
                    Piwo z dodatkiem... soczewicy (15%)
                    Niefiltrowane, refermentacja w butelce. Alk. 6% czyli mocne /doppio malto/

                    Aromat - ciekawy, słodowy, trochę owocowy, początkowo z małą nutką lekko syntetyczną, specyficzną, ale nie nieprzyjemną, troszkę czekolady
                    Piana - dość...
                    2013-03-20, 22:21
                  • bastion
                    Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
                    bastion
                    Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
                    2025-01-10, 21:09
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...