Forst, Sixtus Doppelbock

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwowar2
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.11
    • 588

    Forst, Sixtus Doppelbock

    Piwo Sixtus, browar Forst z Meran, wloskie Alpy. Sixtus to ciemny Doppelbock(na butelkach tego browaru napisy sa dwujezyczne), zawartosc butelki 0,33l(i dobrze, ze nie wiecej), alkohol 6,5%. Piwo koloru ciemnego, w zapachu i smaku wyczuwalny spirytus, dodatek podpalanego slodu “gryzie” w jamie ustnej. Pijac, ciesze sie, ze znika z kufla – gora 3. Jedyny plus - nie typowe jak na wloskie piwa.
    Inne piwa tego browaru – Premium i Kronen – to typowe wloskie jasne piwa – bez wyrazu. Butelkowane na ogol w 0,66l butelkach.
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Aktualna fotka:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • Kolesław
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 1130

      #3
      Odważę się na jednoznacznie pozytywną ocenę. Na podstawie doświadczeń zdobywanych głównie na poletku najjaśniejszej RP i w porównaniu do koźlaków tutejszych. (Mam jakieś takie niejasne wrażenie, że prosiłem onegdaj piwowara, by nie zaprzestawał kontynuacji swojego wątku o koźlakach bawarskich, frankońskich).

      Ad rem.
      Zapach: słód, czekolada deserowa z arakiem. Jak dla mnie bardzo, bardzo to przyjemne.
      Piana średnio trwała w kolorze beż. Wysycenie raczej niskie. Jak dla koźlaka (jak dla mnie) w sam raz.
      Kolor koźlakowo-ciemny, rubinowy pod światło.
      Smak pełny, dobrze zrównoważony - słód, toffi, trochę wytrawności. Nie gryzie. Solidne 4.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12674

        #4
        Alk. nadal 6,5%

        Aromat - ciemne słody z dominującym karmelem, trochę miodu, leciuteńkie żelazo
        Piana - średnia, kremowa, dość gęsta, zostawia trwalszą koronkę
        Barwa - dość ciemny brąz/rubinowy
        Wysycenie - wysokie
        Smak - karmel, nieco palonych akcentów, czuć alkohol, choć woltaż niespecjalnie wysoki
        Treściwość - zdecydowanie pełne piwo, ale jak na dubeltowego kozła to mało

        Proste, nierozbudowane smakowo piwo, ale ogólnie całkiem dobrze pijalne. Pite z butelki wydawało się treściwsze niż z kija, ale i tak smak i woltaż plasują to piwo zdecydowanie w kategorii bocków niż w ich mocniejszej wersji - doppel.

        Tak jak w pozostałych piwach tego browaru do warzeniu użyto grysu kukurydzianego.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12674

          #5
          Po latach chyba bez zmian:
          Attached Files

          Comment

          Przetwarzanie...
          X