Założony w 1969 roku mały browar w miejscowości Brenguļi. Warzą tylko dwa piwa: Gaišais (jasne niefiltrowane) i to właśnie (ciemne). Oba dolnej fermentacji.
Barwy brunatnej (zmetniony), z wiśniowymi refleksami ciemniaczek niczym szczególnym się nie wyróżniał. Mocno słodowy, z karmelowo-rodzynkowym ciałem, dość słodki... goryczka delikatna od słodu palonego. Ani nie był zbliżony do czeskich tmavych ani do monachijskiego dunkla, choć do tego ostatniego miałby najbliżej, gdyby był bardziej wytrawniejszy.
Wypite na festiwalu piw w Rydze.
Barwy brunatnej (zmetniony), z wiśniowymi refleksami ciemniaczek niczym szczególnym się nie wyróżniał. Mocno słodowy, z karmelowo-rodzynkowym ciałem, dość słodki... goryczka delikatna od słodu palonego. Ani nie był zbliżony do czeskich tmavych ani do monachijskiego dunkla, choć do tego ostatniego miałby najbliżej, gdyby był bardziej wytrawniejszy.
Wypite na festiwalu piw w Rydze.
Comment