Latgales Alus, Latgale Nepasterizets (Sviesus)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nietzschee
    Porucznik Browarny Tester
    • 2016.07
    • 319

    Latgales Alus, Latgale Nepasterizets (Sviesus)

    Jasne niepasteryzowane, ekstrakt 11%, alko 4,5%, warzone w Dyneburgu, czyli Daugavpils

    Wygląd: Złociste, klarowne, piana ładna drobna, schodzi do pół centymetra i dosyć długo się utrzymuje, jakiś lacing zostawia.

    Zapach: to jest najbardziej walące ruskim szampanem piwo jakie miałem okazję pić, ruski szampan i czerwone jabłko.

    Smak: Bardzo szampański, bardzo kwiatowy, bardzo jabłkowy, jakby odrobinę miodowe, chlebowe, ogólnie dosyć słodkie i na kontrę mocna goryczka, ale tak jakby się nie balansowały, jest i słodkie i goryczkowe jednocześnie, sporo tu też chmielu, jakiejś pieprzności, taka zielistość w posmaku – to może pils miał być?. Wysycenie potworne, może to i dobrze. Przedziwne piwo, nie wiem czy ono jest tak wadliwe, choć intrygujące , czy tak Łotysze widzą lagera/pils.
    Attached Files
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    #2
    Piwo z Dyneburga (Łatgalia czyli dawne Inflanty), ale słód mają ze wschodniej Słowacji,
    kupione w Polsce, we francuskim Carrefourze

    Aromat - słodowe tony, takie chropowate, nieprzyjemne, dodatkowo jakby utlenione (mokry karton), ciut goryczki i owoców
    Piana - wysoka, raczej gęsta, dość trwała
    Barwa - złota, klarowne (filtrowane)
    Wysycenie - umiarkowanie wysokie, musujące, trochę szczypie
    Smak - znowu nieciekawy słodowy profil - taki trochę rozmoczony chleb z cukrem, nieco cukrowo-landrynkowym posmaku, jest zbożowa szorstkość, trochę tonów jasnych, słodszych owoców. Jest też sporo goryczki od chmielu, ale też od szorstkości słodowej. Goryczka dość krótka.
    Treściwość - jak na 11% spora

    Dość oryginalne, ale raczej nie na plus. Wspomniana słodownia (Michalovce) produkuje głównie na na rynki wschodnie (z Polską, Rumunią i Mołdawią). Nie chcę wyciągać jakiś specjalnych wniosków, jednak to słód odgrywa główną rolę w produkcie, a nie jakieś regionalne (np. w tym wypadku łotewskie interpretacje warzenia, cokolwiek by nawet nie napisali na ładnej etykiecie).

    Comment

    Przetwarzanie...
    X