Varpa, Rigas Seviškais

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

Varpa, Rigas Seviškais

Piwo jasne o zawartości alkoholu 5%, ekstraktu nie podano - szacuję, że ok. 12,5 - 13°Blg
    Kolor złocisty, piana początkowo ładna, dość szybko jednak tworzą się duże bąble. Jednak cienki kożuch utrzymuje się dość długo, potrzymywany przez dużą ilość CO2.
    Zapach bardzo ładny, delikatny, słodowo-chmielowy.
    Gęste w smaku (jak na taki ekstrakt), bardzo zrównoważone posmaki słodowe i chmielowe.
    Ogólnie można powiedzieć, że to piwo jest bardzo średnie i niczym charakterystycznym się nie wyróżnia, ale jest to średniość z górnej półki.

Zakupione w Piwoszu na Żeromskiego za 4,50 zł. W tej samej cenie są też dwa mocniejsze piwa z tego browaru.
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
  • Khian
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 122

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika palko
    zakupione w Bstoku w alkocholach świata za 3.4 zł
    I co Piłeś

Comment

• Dreamer
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.05
      • 1576

zaw. alk. 5%, but. 0,5 l
      (w Łodzi dostępne w Peronie 6, cena knajpiana: 6,00 zł)

Tytułowy "Sevišķais" to tyle co u nas "Specjal". Z łotewskiego (równie dobrze mogłoby być po chińsku ) opisu na kontrze wynika, że mamy do czynienia z jasnym piwem warzonym metodą klasyczną w oparciu o naturalne surowce. I dalej, że piwo cechuje wyraźny słodowy smak i chmielowy aromat.

Kolor - głębokozłoty, taki lekko kukurydziany;
      zapach - chmielowy z nutkami słodowymi, bardzo apetyczny;
      piana - potężna gęsta, drobnoziarnista czapa, długo się trzyma... a potem nagle opada, zostaje drobna otoczka;
      wysycenie - spore (wizualnie) choć słabo wyczuwalne;
      smak - niezbyt wyszukany, ale bardzo dobry; na początku spora dawka dobrego chmielu (dla mnie to przypomina znajome akcenty "noteckie" , tyle że słabiej), dopiero chwilę później słabo, bo słabo, ale można poczuć trochę nutek słodowych (mogłoby być ich więcej, lepiej zrównoważyłyby goryczkę). Końcówka słodowa i przyjemnie słodkawa (uknułęm nawet spisek, że to może być kukurydza, ale nigdzie o niej nie ma ani jednego słowa, więc się poddaję )

I mimo, że nie zaskakuje, to bardzo smaczne piwo.
      Attached Files
      Blog: Piwna Brytania

Comment

• ajos
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2004.09
        • 91

Zakupione w "To Tu" na rogu Legnickiej/Młodych Techników za ok. 4,00, we Wrocławiu.

Kolor: mocno złoty, faktycznie z odcieniem kukurydzy (miałem skojarzenie z kukurydzianym Faxe)
        Piana: ratunku, potężna jak w szampanie, równie szybko się pojawia jak i znika ledwo pozostawiając stosowną otoczkę, drobne bąbelki.
        Zapach: bardzo łagodny, lekko chmielowy.
        Smak: hmmm... dziwny, najbardziej przypominał mi Estrella Galicia z Hiszpanii, lekki chmielowo-słodkawy, jakby nieco rozwodniony.
        CO2: z kufla wychodzi tego mnóstwo, na początku miałem wrażenie "szampana z drobnymi bąbelkami", potem się jakoś ustało.
        Opakowanie: Butelka, zielony kapsel z napisem Varpa. Etykieta poprawna, bez fajerweków, duży napis "Rigas" rzuca się w oczy.

W sumie całkiem ciekawe piwo, niestety dość zaporowa cena nie pozwala na częstsze spożywanie.

Comment

• jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ajos
          Zakupione w "To Tu" na rogu Legnickiej/Młodych Techników za ok. 4,00, we Wrocławiu.
          Ostatnio było tam po 3,50 zł.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• ajos
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2004.09
            • 91

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
            Ostatnio było tam po 3,50 zł.
            Faktycznie, pomylilo mi sie z mocniejszym wytworem browaru Varpa ktory byl bodaj po 3,85

Comment

• adam16
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.02
              • 9866

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dreamer
              zaw. alk. 5%, but. 0,5 l
              (w Łodzi dostępne w Peronie 6, cena knajpiana: 6,00 zł)

Tytułowy "Sevišķais" to tyle co u nas "Specjal". Z łotewskiego (równie dobrze mogłoby być po chińsku ) opisu na kontrze wynika, że mamy do czynienia z jasnym piwem warzonym metodą klasyczną w oparciu o naturalne surowce. I dalej, że piwo cechuje wyraźny słodowy smak i chmielowy aromat.

Kolor - głębokozłoty, taki lekko kukurydziany;
              zapach - chmielowy z nutkami słodowymi, bardzo apetyczny;
              piana - potężna gęsta, drobnoziarnista czapa, długo się trzyma... a potem nagle opada, zostaje drobna otoczka;
              wysycenie - spore (wizualnie) choć słabo wyczuwalne;
              smak - niezbyt wyszukany, ale bardzo dobry; na początku spora dawka dobrego chmielu (dla mnie to przypomina znajome akcenty "noteckie" , tyle że słabiej), dopiero chwilę później słabo, bo słabo, ale można poczuć trochę nutek słodowych (mogłoby być ich więcej, lepiej zrównoważyłyby goryczkę). Końcówka słodowa i przyjemnie słodkawa (uknułęm nawet spisek, że to może być kukurydza, ale nigdzie o niej nie ma ani jednego słowa, więc się poddaję )

I mimo, że nie zaskakuje, to bardzo smaczne piwo.
              Rzeczywiście jest coś z Noteckiego w tym piwie. Mogę się podpisac pod powyższą recenzją podpisać obydwoma rękoma.

W Katowicach było na 6 zł.
              Browar Hajduki.
              adam16@browar.biz
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19293

Zakupione za coś poniżej 1 € w sklepie obok sypialni. Nijakie, kwaskowe (nie kwaśne) i lekko słodkawe. Kapsel "golas". Nic szczególnego! Zdjęcia nie zamieszczam, bo niewiele się różni od tego Dreamera.

Comment

• Prusak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 4507

To ten browar jeszcze istnieje i na pewno pod nazwą Varpa? Nie ma go na mapach piwnych bbizu!
                  Kiedyś można było dostać w Polsce i bardzo smakowało.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Prusak; 2015-06-08, 06:32.

Comment

• e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19293

Piwo o takiej etykiecie piłem. Nie sprawdzałem na kontrze szczegółów, bo i tak nic z nich bym nie zrozumiał. Na RB jest w zamkniętych.

Comment