Piwowarnia, American Weizen

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #1

    Piwowarnia, American Weizen

    E: 13 Blg.

    Piana, kolor i etykieta jak na zdjęciu piwowara http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=228. To z lewej

    Aromat mocny, chmielowy, z wyraźną nutą owoców tropikalnych (na pewno ananas) i powiewem skoszonej trawy. Po pierwszym uderzeniu i oswojeniu się, pod spodem wyczuwalny słód w postaci lekko słodkawych, a i delikatnie warzywnych nut.
    W smaku leciuteńka kwasowość i przeplatające się nuty słodowe i goryczkowe. Te ostatnie mocne (wręcz pikantne) na początku i łagodniejące wraz z przełykaniem piwa.
    Wysycenie nieco za niskie ale nie przeszkadza w degustacji.

    Bardzo smaczne piwo i ciekawa interpretacja stylu. Obłędnie dobry aromat. Gdyby ze smaku ująć nieco goryczy i zastąpić ją słodowym ciałkiem byłoby świetne a tak jest tylko bardzo dobre

    PS: E-prezesie, test na mój daltonizm sensoryczny - czy to była butelka z części chmielonej na zimno? Bo ja bym tak zdecydowanie obstawiał.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

    #2
    Tak, ta wersja jest chmielona na zimno. Tej "bez" praktycznie już nie mam, a i tak nie była tak smaczna.

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      Cieszę się, że "wypadło" ci z plecaka akurat przy moim miejscu na kanapie
      Dzięki!

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19292

        #4
        Wypadło . Rozmawiałeś z Tomkiem, więc Ci nie chciałem przeszkadzać, a mnie się paliło na tramwaj.

        Chmielenie do delikatnej poprawki. Cascade i Centennial pewnie zostaną, bo je lubię, a spróbuję Mosaica i Willamette zamiast Boadicea i Smaragd. Zwiększę dawki na koniec a zminimalizuje na goryczkę.
        Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2013-05-24, 21:46.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19292

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
          Tej "bez" praktycznie już nie mam, a i tak nie była tak smaczna.
          Dziwnym trafem udało mi się dziś odebrać 'graty' z Cynamonu, gdzie był pokaz warzenia i serwowałem tam to piwo. Dwie małe butelki się ostały, ale jest już mocno przegazowane, drożdżowe i aromat nie tak intensywny jak w tej wersji z cichej chmielonej na zimno (to tak tytułem komentarza).

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • m2200
            Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
            m2200
            Cześć,

            znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

            Jak...
            2019-04-30, 16:10
          • Brandis
            Chmielenie na zimno.
            Brandis
            Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
            Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
            2020-02-05, 16:00
          • ksieciuniu
            chmielenie na zimno a lagerowanie
            ksieciuniu
            Witam,
            chciałbym się poradzić w temacie: lagerowanie a chmielenie na zimno (a nawet na bardzo zimno ).
            Już wyjaśniam o co chodzi. Po raz kolejny nastawiłem „american” pilsnera, którego robię częściowo na polskich lub czeskich chmielach (Marynka + Lubelski, Premiant + Saaz),...
            2017-02-23, 16:23
          • darekd
            Schrems, Schremser Vienna I.P.
            darekd
            Browar z Dolnej Bawarii niedaleko granicy z Czechami

            https://schremser.at/produkt/schremser-vienna-ip/

            Vienna lager, do chmielenia na zimno dodano Cascade
            4,8% alk.

            Aromat - bezpośrednio po otwarciu butelki wyraźny chmiel z tonami trawy cytrynowej, po czasie...
            2024-12-05, 16:23
          • darekd
            De Leite, Paljas IPA
            darekd
            Marka browaru De Leite z Flandrii Zachodniej.

            6% alk.
            35 IBU (na butelce podają 37)
            Chmiele: Tomahawk (znany bardziej jako Columbus), Cascade, Saaz i na zimno Amarillo i Nelson Sauvin - tak podali w metryczce, ale w opisie napisali, że na zimno Nelson Sauvin i Hallertau Blanc....
            2024-11-10, 23:53
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...