Browar Latający Rosomak, Praskie AIPA

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Browar Latający Rosomak, Praskie AIPA

16° Blg, 6% alk.

Kolor
    złoty, mętny.
    Piana podczas nalewania bardzo drobna i bardzo obfita. Dość szybko redukuje do cienkiej, acz trwałej warstwy.
    Zapach świeży, przyjemny od nowofalowych odmian chmielu definiowany przez słodkie owoce tropikalne i całkiem wyraźną pikantno-korzenną nutę. Bardzo dobrze!
    Smak. Jest słodowa podbudowa, na szczęście niezbyt intensywna. Goryczka średniej mocy, aczkolwiek wyczuwalne są przyjemne żywiczne posmaki, a pod koniec czuć goryczkę troszkę dłużej na języku. To bardzo zrównoważone, zbalansowane piwo. W pierwszym odruchu chciałem je określić bardziej jako APA ale nie. Ono ma swoją treściwość. Ta równowaga smaków jest tu wprost idealna.
    Nasycenie dość niskie, dobrze wpływające na pijalność

Bardzo fajna etykieta z motywami czeskiej Prahy.

To piwo przypomina mi trochę AIPA, które piłem w USA. Akcent położony przede wszystkim na aromat, a w smaku dość zbalansowane. Bardzo przyjemne!
    Attached Files
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Related Topics

Collapse

• e-prezes
    Wąsosz (?), Wawelskie AIPA
    e-prezes
    Piwo dystrybuowane wokół Krakowa i w nim zapewne przez podmiot/hurtownię z Krakowa. Są dedykowane szklanki. Tu wyłapane w lecie pod miastem w Zielonkach.

Generalnie cieszy mnie to, że nie tylko mierne piwa są oferowane w lokalach gastro poza centrum miasta. Ja byłem dość mocno...
    2023-01-29, 17:02
  • darekd
    ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
    darekd
    Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

Ekstr. 15%
    Alk. 6,0%

Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
    Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
    2025-01-22, 22:57
  • ART
    Jastrzębie, AIPA
    ART
    Alk. 5.2 / 14 blg

American India Pale Ale z browaru Jastrzębie.

Jasnozłote, lekko mętne.
    Piana obfita, gęsta i trwała.
    Aromat - spod owocowości z nutkami cytrusów, wyłania się przyjemna acz może nieoczekiwana słodowość.
    Goryczka wysoka, ułożona....
    2024-11-20, 21:50
  • dadek
    Austria, Wiedeń, Absberggasse 27, Bräuhaus Ten. Fifty.
    dadek
    30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
    Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...
    2024-05-23, 23:56
  • ART
    Kazimierz, Latający Jeleń Imperialny porter bałtycki
    ART
    Przedpiszcy nie podali parametrów ani zdjęć, więc domniemuję że to nie ten sam osobnik co
    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...5cy-jele%C5%84

Siłuję się z pamięcią i podaję 25 BLG jako punkt zaczepienia.

Jak na taki poziom...
    2023-12-27, 23:20
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...