Czterej z Portierni i Pils, Coffee Stout #227b

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarcinKa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.02
    • 2737

    #1

    Czterej z Portierni i Pils, Coffee Stout #227b

    Piwo wymienione z Marusią na zlocie w Osiecznej. Butelka 0,5l. Moc? ekstrakt 12. Kolor czarny, nieprzejrzysty. Pod silne światło maleńkie fioletowe refleksiki. Piana średnia, kawowo-brązowa, drobniutka i trwała. Bardzo ładna. Zapach wyraźnie zdominowany przez kawę. Poza tym ciemne słody i paloność. Z czasem kawa słabnie (może to przez przyzwyczajenie się). Smak przy pierwszych łykach również mocno kawowy. Właściwie zdominowany przez kawę. Z czasem jednak jej siła maleje a coraz bardziej wychodzą nuty palone. W tle pojawiają się nawet delikatne aromaty chmielowe. Jest lekka wodnistość, typowa dla klasycznych stoutów. Jest posmak palony. Wysycenie też typowe, stoutowe czyli niskie i słabe. Może nawet za niskie. Opakowanie profesjonalne. Fajna grafika, ciekawy krój etykiety i profesjonalny malowany kapsel. Może nie z browaru CzPiP, ale z imprezy powiązanej personalnie. Brak tylko zawartości alkoholu. Podobnie jak wersja "a" warki (bez dodatku kawy) piwo jest dobre i udane. Moim zdaniem lepiej nie dodawać kawy. Wolę klasyczną odmianę. Kawa na początku trochę zbyt intensywnie dominuję. Później jak jest słabsza, dochodzą inne nuty i piwo staje się ciekawsze i lepsze. Powinno bardzo podejść miłośnikom kawy.
    Dzięki Marusia
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKa; 2016-06-15, 23:16.
    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Czterej z Portierni i Pils, Rauchweizenbock
    darekd
    Pszeniczny koźlak wędzony z tego legendarnego, kultowego browaru. Uwarzony jesienią 2020 r.

    16% ekstr.
    6,7% alk.

    Aromat - banany, gożdziki, lekka wędzoność, delikatne cytrusy
    Piana - umiarkowana, dość trwała
    Barwa - brązowo-bursztynowo-brunatna,...
    2021-02-12, 23:54
  • darekd
    Wrowar, Black River
    darekd
    Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

    Oatmeal Stout, 4,6% alk.
    Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
    Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
    ...
    2024-12-30, 15:42
  • Petitpierre
    Zarzecze, [Wrężel] Mexico Trip Part One
    Petitpierre
    Nazwa może trochę nieadekwatna <trip> brzmi tak jakby było piwo z meskaliną i spotkanie z Quetzalcoatlem murowane.

    Tabasco Coffee Stout 16,5 6

    Potężna kawa i z chilli, cynamon, kardamon, mleczna krówka, w nucie dolnej kawa i likier pomarańczowy. Smak, niestety trochę...
    2022-11-21, 12:34
  • darekd
    Marble, Uppe Hela Natten
    darekd
    https://www.marblebeers.com

    5,1%

    Browar z Manchesteru. Piwo określili jako "Macchiato Porter"
    W składzie kawa i laktoza

    Aromat - palona kawa
    Piana - dość wysoka, zwarta, niespecjalnie trwała z dłuższym kożuszkiem
    Barwa...
    2019-09-17, 21:30
  • dadek
    Praha, U Akademie 11, Pivovar a café Lajka
    dadek
    W praskiej dzielnicy Bubeneč pierwszym browarkiem był Bubenečský powstały prawie równo rok temu https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=132888 a od marca 2019 około 1500 m na zachód dołączył kolejny pod nazwą Lajka. Również mieści się w dużej stylowej kamienicy jakich tu pełno, przez...
    2019-09-18, 04:27
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...