Gaz był, ale nie ucieka, bąbelki takie szampańskie, piany brak. Meloniada. W nucie górnej jabłka, cydr normandzki na granicy obornika, trochę belgii, słodyczy, jak mówią klasycy-to piwo jest zepsute, chyba że to lambik, wtedy jest wspaniałe. Zapach bardzo wielowymiarowy, w kierunku belgii, piw nieszablonowych, nuta dolna a'la Rodenbach, ale niekoniecznie Duchesse de Bourgogne. Aromat stawia poprzeczkę bardzo wysoko. W smaku są pomidory, na finiszu, na wejściu, passata pomidorowa, do tego ocet balsamiczny, brakuje mozzarelli i oregano. Rolę tego ostatniego pełni ładnie wkomponowany chmiel-bardziej ziemisty i trawiasty niż goryczkowy, więc nic nie mąci tego swoistego caprese. Piwo pełne, degustacyjne i mimo przewrotnej nazwy, wcale nie aż tak zepsute. Dzięki wielkie za możliwość skosztowania.
Pierwszy Chmiel, Rotten Tomato 2019
Collapse
Related Topics
Collapse
-
Rok 2019 zbliża się dużymi krokami. Mam zamiar tak jak w tym roku prowadzić kalendarz giełd kolekcjonerskich dla piwomaniaków organizowanych na terenie Polski.
Dla jasności podaję zasady:
1. Wiadomość o giełdzie będę podawał, gdy się o niej dowiem z dowolnych źródeł. Będzie ona...-
Channel: Festiwale piwne
-
-
12.01.2019 Kuźnia Piwowarów https://www.facebook.com/notes/jan-o...4/?_rdc=1&_rdr
-Double Dry Hopped New England / 12,5-16,5 BLG
- Brut IPA / 12,5-15 BLG
- American Wit...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
O piwach z browaru Griffin z londyńskiego Chiswick (należącego do Asahi) z tej serii była dawno temu już mowa:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-s-vintage-ale
Jednak każdy rocznik to inna receptura, stąd założyłem...-
Channel: Anglia
2024-11-23, 23:51 -
-
Rok 2020 zbliża się dużymi krokami. Mam zamiar tak jak w tym roku prowadzić kalendarz giełd kolekcjonerskich dla piwomaniaków organizowanych na terenie Polski.
Dla jasności podaję zasady:
1. Wiadomość o giełdzie będę podawał, gdy się o niej dowiem z dowolnych źródeł....-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.