"Beyond Iron Gate Brewery" - "Honey Stout"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    "Beyond Iron Gate Brewery" - "Honey Stout"

    Próbowałem wczesniej opisywanego w tym dziale Lightningale i Fortunatebitter i stwierdziłem, że to poprawnie zrobione piwa z gotowców - "grieszka niama", jak powiadają Bułgarzy.
    Przy Honeystoucie, też zrobionym z gotowca Coopersa, Małażonka i Iron jednak pomajstrowali trochę i osiągnęli, moim zdaniem fenomenalny skutek !!!
    Dodatek miodu gryczanego dał b. ciekawe i b. dobre efekty: piwo ma teraz ze trzy wymiary smakowe, które całkiem niźle harmonizują.
    Przepadam za Stoutami z ich palonymi smakami, także lubię smak palonej kaszy gryczanej - kombinacja z BIGB wydaje mi się wprost genialna.
    Brawo!
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Cieszę się, że Czes ma to samo zdanie na temat gryczanowości tego piwka, która też mi się podobała
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • crizz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.02
      • 1255

      #3
      I ja w końcu osuszyłem bączka z Honey Stout, którego otrzymałem od Głównego Browarnika i Prezesa BIGB w Wieżycy. Prawdę mówiąc, chciałem dać mu postać do nowego roku, ale lekkomyślnie powiedziałem przedwczoraj mojej Małżonce, że mam w lodówce jedno ciemne piwo - mając na myśli Belfasta...


      Opakowanie - ponownie - oklaski! Bardzo mi się podoba klimatyczna zawieszka na zwykłym konopnym sznurku.
      Kolor - czarne, pod światło mocno rubinowe, klarowne.
      CO2 - w sam raz.
      Piana - ładna, drobnopęcherzykowa i równa, ciekawy brunato-kremowy kolor, ale nietrwała
      Zapach - hmmm, nigdy nie próbowałem miodu gryczanego, ale właśnie zdałem sobie sprawę, że nie lubię jego zapachu, przynajmniej w wydaniu piwnym .
      Smak - ulubiony smak palonego jęczmienia.

      Bardzo dobre piwo! Żałuję, że mój nos nieco zakłócił delektowanie się smakiem stouta. Próbowaliście kiedy pić na wydechu?
      Gratuluję również szczególnie odwagi w eksperymentowaniu, której mnie, jak na razie brakuje...

      Comment

      • kloss
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 2526

        #4
        Mnie smakowało ale szanowna małżonka,której niestety dałem posmakować brzęczała,że miód gryczany to smakowo nie za bardzo i lepszy byłby inny ale nie jest ona fachowcem w tym temacie.

        Comment

        • CarlBerg
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.09
          • 968

          #5
          Dzięki uprzejmości Marusi i Slavoja miałem okazję testować ten "model" z manufaktury BIGB. Pomino obfitych wcześniejszych degustacji HoneyStout pozostał w pamięci jako orzeźwiające i smaczne piwo.

          Skład - brew-kit Coopers Stout z dodatkiem miodu
          Kolor - bardzo ciemna wiśnia
          CO2 - tak jak potrzeba
          Piana - składająca się z małych i dużych bąbli, wysoka, zanikająca pod koniec spożywania
          Aromat - intensywny, nie doszukałem się tu jednak miodu ... podejrzewam, że winne są tu wcześniej spożyte trunki i lekkie zniekształcenie zmysłu węchu i smaku ... obiecuję poprawę
          Smak - przedni, lekko czekoladowy, "przypalony"

          Data rozlewu 13.VIII - wyśmienicie wyleżakowany trunek ! Bardzo lubię takie piwa, brakuje mi jedynie troszkę wyższej ekstraktywności (przy zachowaniu podobnego %).
          Ocena: 5
          Attached Files
          Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
          Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Tak, to piwo było jeszcze lepsze, niż gdy próbowałam je w Wieżycy. Jak na 12% ekstraktu dla mnie wyjątkowo esencjonalne. Miód gryczany czułam jak i poprzednio, wbrew Calrlbergowi choć może bardziej w smaku niż w zapachu.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • dkrasnodebski
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.05
              • 2316

              #7
              Dnia dzisiejszego i ja osuszyłem buteleczkę tego specjału.
              A oto moje spostrzeżenia:
              - kolor - bardzo ciemny acz światełko przebijało i można było zobaczyć, iż piwo bardzo klarowne jest
              - gaz - taki jak trzeba i do samego końca pieścił język
              - piana - bardzo gruba i wysoka pierzynka niestety dość szybko się ulotniła
              - zapach - taki stoutowy ale niezbyt intensywny
              - smak - najpierw dość wyraźnie wyczuwalny miód, potem goryczka gdzieś na końcu języka no i odrobina takiego mlecznego posmaku który zniknął wraz ze zniknięciem piany
              Smak pozostaje na języku na długo po wypiciu.
              To tyle moich spostrzeżeń.
              Należy teraz odpowiedzieć sobie na najważniejsze pytanie: Czy smakowało mi to piwo?
              Odpowiedź brzmi: TAK
              Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

              www.radoslawstolar.pl

              Comment

              Przetwarzanie...
              X