Długo zbierałam się do napisania opinii o tym piwie, ze względu na to, że jednego wieczora próbowałam wielu pysznych piw z tego browaru i niestety każdego nie jestem w stanie opisać. Najbardziej jednak zapadł mi w pamięć Weizenbock, który był po prostu doskonały. Było to piwko o ciepłej jasnobrązowej, lekko bursztynowej barwie, białej bardzo gęstej pianie, grubym kożuszkiem przykrywającej piwko, o doskonałym nagazowaniu. Zapach był złożony, koźlakowato-pszenny, bardzo przyjemny. W smaku dominuje smak delikatnego koźlaka z lekka przykrywający nutę pszeniczną, która w posmaku (długo pozostającym na języku) zaczyna dla odmiany dominować. Pełna harmonia. Po prostu: doskonałe!
O! Nanobrowar Domowy "PiwU", Weizenbock
Collapse
X
-
Mam identyczne odczucia, jak Małażonka, zwłaszcza w zakresie koźlakowatości tłumiącej pszenicę, która jednak się później gdzieś tam na języku dyskretnie pojawia, zatem nie będę się wiele rozpisywać - piwo pyszne, zapach zwalający z nóg, nic dodać, nic ująć
Weizenbock
warka nr 97 z 01.04.2003 (prima aprilis)
17,3 blg, 7,2%
Comment
-
-
Kiper ze mnie marny ale powinność wymaga komentarza.
Piwo prima aprlisowe z 1 kwietnia 2003 roku.
Otrzymane (dzięki Czes) na I Wrocławskich Warsztatach Piwowarskich.
Weizenbock, brzeczka nastawna 17,3% wag, alkohol 7,2% obj.
Fermentowany drożdżami Schneider Weisse.
Kapsel biały "Faust" z numerem 97.
Butelka 0,33 l brązowa Hoegaarden.
Comment
-
-
Zapach... i tu wymiękam ...
Mocno pszeniczny i coś jeszcze, czego określić nie potrafię.
Aromat chmielowy, jeśli był to przytłumiony powyższymi nutami.
Goryczki nie wyczuwam, czyżby kubeczki uodporniły się?
Smak koźlaka przeplatana dość intensywnym pszeniczniakiem.
Moc wyczuwalna ale po czasie. Brak negatywnych wrażeń obecności alkoholu.
Piana toważyszy właściwie do końca.
Uwaga dodatkowa: nie chłodziłem przed spożyciem. Temp ok.22'C.
Zaprawdę ciekawe piwo. Czes, daj recepturkę...
Comment
-
-
No Slado, można to zakwalifikować jako nabijanie postów
Comment
-
-
slado napisał(a)
Piana toważyszy właściwie do końca.
FCJP
towarzyszyPopieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
Comment