Michalh, Piwo Bratnie "Pszeniczne - Tomek"

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • crizz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.02
    • 1256

Michalh, Piwo Bratnie "Pszeniczne - Tomek"

Na stole pszeniczne jasne od Michala-h, o 13 st. Blg, fermentowane drożdżami Pawcia1. Stało u mnie w lodówce 2 miesiące i na pewno wyszło mu to na dobre. Do rzeczy:

Opakowanie - porządna, kolorowa etykieta - znak firmowy Browaru.
    Kolor - jasne, mętne, pod światło - pomarańczowe.
    CO2 - bardzo mocno nagazowane i stale musujące.
    Piana - po otwarciu piwo zaczęło szybko wychodzić z butelki, a w szklanicy po nalaniu proporcjae piwo : piana wynosiła na oko 1:50 ; po kilku minutach piana utworzyła gęstą, trwałą koronę.
    Zapach - wyraźny, znany zapach pszeniczniaka.
    Smak - ehhh... niebo w gębie!

Jestem pod dużym wrażeniem. Pyszne piwo, równie dobre jak moje nr 3 , a do tego ta piana...

Related Topics

Collapse

• VidiBob
    Piana a brak wyraźnej fermentacji
    VidiBob
    Dzień dobry,
    zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
    2022-05-19, 14:36
  • dadek
    Belgia, Antwerpen, Indiëstraat 21, Antwerpse Brouw Campagnie
    dadek
    Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
    2024-10-04, 23:49
  • ohdesu
    Piana przy cichej fermentacji
    ohdesu
    To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
    2019-03-03, 14:39
  • dadek
    Belgia, Bruksela, Anna Bochdreef 19, Brasserie de la Senne
    dadek
    Kolejny browar w Brukseli jaki odwiedziliśmy 9.08.2024 jest odległy w prostej linii od La Source o 300 m https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...re-4-la-source. Jednak bezpośredniego przejścia nie ma, należy...
    2024-10-14, 23:58
  • dadek
    Niemcy, München, Schillerstraße 23, Schiller Bräu
    dadek
    Targi Drinktec w Monachium to wielka impreza na której nie brakuje piwa, jednak tradycją jest że każdego dnia po zamknięciu hal wystawowych odwiedzamy jakiś miejscowy browar.
    Na pierwszy ogień 15.09.2025 trafiliśmy do Schiller Bräu znajdującego się w ścisłym centrum niedaleko Hauptbahnhof....
    2025-12-05, 00:45
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...