Slado Mikrobrowar, Cynamon Ale Pełne (warka nr 8)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    Slado Mikrobrowar, Cynamon Ale Pełne (warka nr 8)

    opakowanie: butelka KP 0,5 l. z etykietą Browamator,
    kapsel złoty z naklejonym numerem warki,
    gaz: właściwa zawartość, psyknięcie przy otwieraniu,
    piana: biała, obfita, dość gęsta, drobna (z masy wydobywają się pojedyncze większe bąble), powoli opada i pozostawia ślady na ściankach; w trakcie spożycia na powierzchni pływają resztkowe płaty,
    barwa: jasnożółta z odcieniem cytrynowym, opalizująca;szczątkowe zmętnienie mogące być efektem przechowywania w lodówce.
    zapach: słabiutki, trudnookreślony z elementem drożdżowym.
    smak: w pierwszym rzucie dominujaca, ale łagodna goryczka z wyczuwalnym posmakiem owocowym posmakiem szczypiącym w jezyk. W głębi pojawia się przelotnie śladowa goryczka, pozostawiająca w tyle języka wrażenie mączno - mulastego osadu.

    wrażenie ogólne: cynamonu w tym piwie nie ma, ani w smaku, ani w bukiecie. Trudno wyczuć jakieś charakterystyczne elementy. Dobre piwo, ale nie rewelacyjne.

    ocena: 4
  • CarlBerg
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.09
    • 968

    #2
    Otrzymałem również butelkę - warka 08, jednak etykieta sugeruje piwo inne - goździkowe ... Przypuszczam, że to jakieś małe niedopatrzenie, pomyłka w naklejaniu i wypisywaniu numerków warzenia ... Skoro jednak mam nr.8 - podpinam się tutaj ...

    - CO2 - ładne nagazowanie, tak jak potrzeba
    - piana - spora, biało-żółta, osiadająca na brzegach kufla w trakcie spożywania, duże bąbelki gazu utrzymują pianę do końca
    - barwa - klarowne, bardzo jasne, słomkowe ... barwa rzadko spotykana w domowych piwach
    - zapach - czuć dodatek goździków, jednak niezbyt nachalny
    - smak - słabo chmielone, ale wiem że Slado takie lubi ... nie jestem miłośnikiem piw goździkowych, tutaj jednak Slado na szczęście nie przesadził, mojemu koledze smakowało wybornie ... Jak wspomniał powyżej Krzysiu - wyczuwalny posmak mulistości ... Gdzie Slado trzymasz słód ? Czy aby nie zawilgotniał ?

    Odnoszę wrażenie, że piwo powinno leżakować jeszcze ze 2 miesiące, trochę za szybko zdecydowałem się na degustację - Sławek, sugeruj na etykiecie minimum miesiąc więcej

    Sumując - piwo niezwykle ciekawe, takiego nie kupię w sklepie ... Mimo wszystko polecam dłuższe leżakowanie i zaglądnięcie do worków ze słodem.

    Dzięki za browara ( mam jeszcze jeden z innej warki, ale tym razem poczekam do lutego )
    pozdrawiam
    Attached Files
    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

    Comment

    • slado
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.07
      • 1072

      #3
      Rzeczywiście nastąpiła pomyłka w opisywaniu warek. Zorientowałem się już po rozdysponowaniu i... postanowiłem poczekać co z tego wyniknie
      Krzysiu, chylę czoła rzetelnej ocenie i smakom nie ulegającym sugestii z opakowania. Jędruś, po degustacji Twego piwka stwierdzam, że obeszłeś się ze mną delikatnie mówiąc taktownie i dyplomatycznie.
      Warka nr. 8 to rzeczywiście piwo goździkowe.
      Słód trzymam w piwnicy suchej i raczej chłodnej (ok. 15 'C) ale w związku z zasianym ziarnem niepokoju chyba przyniosę do domu i ... no właśnie. Co? Chyba rozsypię na czymś i sprawdzę, przesuszę... Sam nie wiem co.
      Pozdrawiam.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Sorry, ale goździków też w tym piwie nie wyczułem. Ani moja żona, która ma węch lepszy niż pies.

        Comment

        • slado
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.07
          • 1072

          #5
          Krzysiu napisał(a)
          Sorry, ale goździków też w tym piwie nie wyczułem. Ani moja żona, która ma węch lepszy niż pies.
          Czyli osiągnąłem dobry efekt. Goździk miał z założenia tylko z lekka złamać smak i zapach.
          Martwi mnie jednak coś innego.

          Krzyś napisał:
          "owocowym posmakiem szczypiącym w jezyk" - nie jest to pierwsze piwko w którym i ja zarejestrowałem lekkie szczypienie/pieczenie w język. Co to może być? A może to goździk?

          Słód pobieżnie sprawdziłem. Jest pachnący i raczej nie załapał pleśni. Wrażenie mulistości być może wynika ze zbyt krótkiego okresu leżakowania. Z dotychczasowego okresu 1 miesięcznego przestawiam się w takim razie na 2 miesiące.

          Dzięki za opinie. Może inni się jeszcze pokuszą?

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            slado napisał(a)
            ...Krzyś napisał:
            "owocowym posmakiem szczypiącym w jezyk" - nie jest to pierwsze piwko w którym i ja zarejestrowałem lekkie szczypienie/pieczenie w język. Co to może być? A może to goździk?...
            Może woda. Sprawdzałeś parametry? u mnie też to wychodzi, a mam w kranówie ponad 200mg jonu węglanowego w litrze. Twoja jest zdaje się jeszcze twardsza.

            Comment

            • pjenknik
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.08
              • 3388

              #7
              No więc dzisiaj otworzyłem.
              Potwierdzam większość powyższych opini, z jedną różnicą.
              Posmak korzeni był dla mnie wyczuwalny, i malo tolerowalny. Po pierwszej próbie porównałem to piwo do jasnego Kubusia (bananowego) i znowu odniosłem takie wrażenie.
              Ale piana robi wrażenie! Ogólnie 4.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • slado
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.07
                • 1072

                #8
                Krzysiu napisał(a)
                Może woda. Sprawdzałeś parametry?
                --ciach--
                Odpowiedźć jest tutaj
                Dzięki Pjeknik za opinię. Średnia ocena (4) się umacnia. Cieszę się.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Nie pytam o teoreyczne, ale to, co jest u ciebie w kranie. Rozrzut 50 - 500 mg węglanów wydaje mi się mało realny

                  Comment

                  • slado
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.07
                    • 1072

                    #10
                    Krzysiu napisał(a)
                    Nie pytam o teoreyczne, ale to, co jest u ciebie w kranie. Rozrzut 50 - 500 mg węglanów wydaje mi się mało realny
                    To co podałem, to są parametry wody która płynie z mojego kranu. Wprawdzie próbka pobrana została w stacji uzdatniania ok. 500 m dalej ale chyba niewiele się zmienia na tak krótkim odcinku trasy przesyłowej.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Piwo to ewoluowało w korzystnym kierunku od czasu, jak je próbowałam młodziakowe. Jest pełne w smaku, lekki korzenny posmaczek gdzieś w cieniu, za to banan cały czas wyczuwalny Bardzo dobre jasne piwo, jestem za, a nawet przeciw
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • slado
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.07
                        • 1072

                        #12
                        Jejku, Marusia, ależ Ty masz stalowe nerwy !
                        To jest warka o ile pamiętam sprzed pół roku!
                        Przyznam się szczerze, że ostatnią flaszkę z tej partii wydoiłem gdzieś chyba na przełomie stycznia i lutego.
                        Co do bananów, to ponoć dużo produktów górnej fermentacji się tym charakteryzuje.
                        Cieszę się że Ci smakowało. Kiedyś tę warkę powtórzę.
                        Za piwko !

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X