"BOCTOK" - Gdyński Browar Domowy Makarona, warka 8 Ciemniaczek (chyba)

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sponsor
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.10
    • 132

"BOCTOK" - Gdyński Browar Domowy Makarona, warka 8 Ciemniaczek (chyba)

Obiecałem Makaronowi opis na forum więc do dzieła.

Kolor: Ciemny dość mętny, nie widać nic przez kufelek.
    CO2: Sporo, ale do końca nie starczyło - albo zbyt szybko wyszedł albo zbyt długo degustowałem.
    Piana: gruboziarnista, jaśniutka jak na tak ciemne piwo, bardzo okazała na początku, później około 1 cm przez dłuższy czas, na sam koniec cieniutka warstewka na wierzchu.
    Zapach: słodowy niezbyt intensywny z mocnym akcentem chmielowym.
    Smak: baaardzo dobre piwko! Zadnych drożdzy, owoców czy innych niepokojących posmaczków. Smak słodu właśnie taki jak powinien być w ciemniaczku gęsto-słodziutki, co do chmielu to moim zdaniem jest go zbyt wiele (zostaje bardzo dużo goryczki na języku) ale Autor tego specjału przy każdej okazji deklaruje, że lubi mocno chmielone i gazowane więc osiągnął to do czego zmierzał.

Podsumowując mój mało fachowy opis. Ciemniaczka można uznać za wyrób co najmniej bardzo udany. Jak dla mnie trochę za dużo chmielu. Pozostałe cechy można jednak uznać za idealnie dobrane do tego co piwo miało sobą reprezentować czyli wyśmienitego ciemnego piwka.
    Byle tak dalej Makaron! Mam nadzieję, że zrewanżujemy ci się jakąś naszą produkcją chociaż teraz musimy się bardziej postarać żeby zrównać z Tobą poziom.
    Tres Piwowares
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Potwierdzam powyższą opinię. Jak na ciemniaka zbyt dużo chmielowej goryczki, maskującej nuty karmelowe. Pierwszy łyk trudny, następne już lepsze. Tym niemniej piwo bardzo dobre.
    Moja ocena +4 (w skali 2 - 5)

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Lubrow, Silky Stout
      darekd
      Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
      Chmiele - Pałacowy, Iunga

16% ekstr.
      5,5% alk

Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
      2025-02-14, 03:52
    • bastion
      Ukraina, Kijów, Krasnova 27, John Barleycorn ( Winetime) [ Bez wyszynku]
      bastion
      Kolejne z tajemniczych piwnych miejsc na mapie Kijowa.
      Winetime to firma zajmująca się dystrybucją napojów alkoholowych i nie tylko. Nazwa sugerowała by, że głównym punktem programu jest u nich wino. Jednak to nie jest tak do końca.
      W 2019 roku postanowili urozmaicić ofertę o...
      2023-12-28, 20:28
    • bastion
      Ukraina, Użgorod, Wierchowińska 38, Pivovarnia Yuber
      bastion
      Leżący w pobliżu granicy ze Słowacją Użgorod, w 2019 roku dorobił się kolejnego mikrusa o nazwie- Yuber. Umiejscowiony jest na skraju miasta w dzielnicy willowej. Do przejścia granicznego jest bardzo blisko, wystarczy z drogi do miasta odbić w boczną wąską drogę.

Browar jest...
      2024-04-25, 21:48
    • dadek
      Belgia, Antwerpen, Indiëstraat 21, Antwerpse Brouw Campagnie
      dadek
      Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
      2024-10-04, 23:49
    • dadek
      Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
      dadek
      W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
      2024-09-03, 02:08
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...