Browar Pawcio1 - pszeniczne

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • elroy
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 359

Browar Pawcio1 - pszeniczne

Witam serdecznie!

Miałem właśnie okazję degustować kolejne piwo z browaru Pawcia (wcześniejsza recenzja), podzielę się więc wrażeniami
    Po otwarciu przywitał mnie przyjemny syk i duża ilość uwolnionych babelków CO2. Nalałem więc ochoczo to szklanki.
    Zaskoczyła mnie barwa, nastawiłem się na bardzo jasną, a tu przywitał mnie kolor bursztynowy, złamany ciemną herbatą. Zasugerował mi odrazu piwo gęstsze, o ekstraktywności w okolicach 13-14Blg. Nie znam niestety parametrów tej warki, ale myślę, że Pawcio w komentarzu dopisze nam dla jasności.
    Piana, jak to w piwach tego typu zaczęła się tworzyć odrazu. Musiałem zrobić malutka przerwę na dolanie całej zawartości.
    Piana dość duża, lecz nie utrzymująca się bardzo długo. Po kilkudziesięciu sekundach pozostał miły kożuszek.
    Tak jak sie początkowo zasugerowałem, piwo treściwe z wyraźnymi nutami słodowymi o oczywiście charakterystycznym akcencie rodzynkowo-goździkowym. Nie był to jednak dominujący smak. Zaliczyłbym to piwo do kategorii WeizenBock.
    Nasycenie CO2 w normie, dobrze dobrane do stylu piwa.

Reasumując: piwo bardzo ciekawe, napewno udane i bardzo smaczne, raczej na jesień niż gorące lato z bardzo przyjemnym słodowym posmakiem. Gdyby nie dość mała stabilność piany dałbym pełne 5
    Tak więc i tym razem Pawcio pokazał, że zna się na rzeczy.

Pozdrawiam!
    Attached Files
    www.piwo.org

Related Topics

Collapse

• Serokomlak
    Islandia, Litli-Árskógssandur, Öldugata 22, Bruggsmiðjan Kaldi Brewery
    Serokomlak
    W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.

Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
    2024-09-28, 23:39
  • heckler
    Czechy, Rozstání-Moravská Třebová, Rozstání 31, Pivovar Mlejn
    heckler
    Mlejn, to kolejny ,wiejski, browarek, który powstał na skraju malutkiej wioski Rozstání oddalonej o niespełna osiem kilometrów od Moravská Třebová. Browar zajmuje część kompleksu starego młyna, który stoi tuż przy drodze, zaraz za torami kolejowymi i u podnóża górki Doubravice....
    2023-08-30, 08:11
  • heckler
    Czechy, Podmoky, Podmoky 49, Pivovar Smíšek
    heckler
    Pozazdrościć, 190 mieszkańców, a browarek na wsi Podmoky działa już dwa lata. Dokładnie od stycznia 2020 roku i jego właścicielem, piwowarem jest mega sympatyczny pan Petr Smíšek. Pomimo niedzieli, pory obiadowej bez najmniejszych oporów zgodził się przyjechać specjalnie dla...
    2023-07-27, 09:32
  • polskichmiel
    Potrzebuje porady
    polskichmiel
    No więc sprawa wygląda bardzo prosto, właśnie skończyłem gotować piwo i nagle mnie olśniło, że zapomniałem zamówić drożdzy XD Przechodząc do sedna, czy mogę przelać piwo do fermenatora i dodać drożdze jutro, pojutrze? Czy mam odrazu wszystko wylać i lepiej planować przyszłe zakupy?...
    2021-03-29, 23:51
  • heckler
    Śleszowice, Śleszowice 279, Browar Such a Beer
    heckler
    Tak się złożyło, że moja żonka do tej pory jeszcze nigdy nie była na Babiej Górze, a na sobotę 09.05 zapowiadano pękną pogodę, dlatego bez większych ceregieli postanowiliśmy to zmienić.
    Oczywiście zawczasu przewidziałem, że po powrocie z wycieczki będę spragniony i dla tego...
    2020-05-15, 14:18
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...