Piwo Jasne (pils) 12.5 BLG. Po otwarciu butelki słychać przyjemne syknięcie i szyjka butelki wypełnia się obiecującą chmurką gazu. Piwo ma kolor miodowy, białą pinaę w wiekszości z drobnych bąbelków. Piana jest gęsta i utrzymuje się na piwie do samego końca degustacji (jako coraz cińszy korzuszek). Zapach wyraźnie chmielowy. W smaku bardzo delikatne, lekko goryczkowe, goryczka chmielowa. Wrażenie goryczki zanika dość szybko. Nagazowane bardzo przyjemnie, mile łaskocze podczas picia. W sumie idealne piwo na obecne, Wrocławskie, upały.
Browar Piwoholiczny - piwo Dyngusowe
Collapse
X
-
Dyngus Pils. Jak dowiaduję się z opisu warzenia, jest to piwo jasne, 12-12.5 Blg, zacierane. Zielona butelka, jasny kapsel... Ale podobno etykiety już są . Jerzy nie jest zwolennikiem przerostu formy nad treścią, a Dyngus Pils pokazuje, że - na szczęście - wręcz przeciwnie.
Pils jest odpowiednio, niezby mocno nagazowany. Piana przy nalewaniu wytworzyła się znikoma, ale przyznaję, że nalewałem nadzwyczaj ostrożnie, żeby nie wzniecić osadu drożdży. Piwo ma przyjemny, lipowo-miodowy kolor; niestety jest nieco mętne. Zapach i smak są dobrze wyważone, goryczka delikatna. Pyszne, rześkie piwo. Serdecznie polecam dobrze schłodzone.
-
-
Właściwie przychylam się do opinii przedmówcami. Dodam że piwko posidala lekką słodką nutę, jakby gdzieś tam zakradło się trochę miodu. Piana w postaci warstwy drobnych pęcherzyków utrzymuje się do końca. Dobrze schłodzone faktycznie jest wyśmienite Dorzuciłbym tylko trochę więcej gazu.Dick Laurent is dead.
Comment
-
-
Przyszedł czas na to abym i ja ocenił to wyśmienite piwko.Smak chmielowo-goryczkowo-słodowo-słodkawy Piana niska,ale nadzwyczaj wytrzymała,gaz w normie,kolor piękny.Bardzo mi smakowało to piwko...i aż dziwne ,że tyle leżakowałochickkiller :)
Comment
-
-
degustowane parę dni temu. sprawiło mi i Maggykowi wiele przyjemności
piana bez zazrzutu, drobnopęcherzykowa, w miarę długotrwała
nasycenie drobnicą, w dobrej ilości
kolor jasnozłoty
zapach w miarę wątły, jednak przy głębszym wwąchaniu się wyczuwalny aromat chmielowy i odrobinkę owocowy majaczący gdzieś w oddali (jabłko?)
w smaku - sprawia wrażenie lekkiego alkoholowo do tego jednak przyjemnie treściwego, z solidną słodową podstawą, słodkawymi smaczkami oraz taką niebezpośrednią goryczką, która szybko zanika. Po przełknięciu nie pozostawiało praktycznie żadnych posmaków. Oj nader szybko się z Dyngusowym rozprawiliśmy
dzięki Jerzy!- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ChrisPrzyszedł czas na to abym i ja ocenił to wyśmienite piwko.Smak chmielowo-goryczkowo-słodowo-słodkawy Piana niska,ale nadzwyczaj wytrzymała,gaz w normie,kolor piękny.Bardzo mi smakowało to piwko...i aż dziwne ,że tyle leżakowało
Po 2 latach smakuje bardzo esencjonalnie i aksamitnie...pozostal tylko delikatny posmak chmielu i niezmordowana piana.Chciałbym aby mi takie piwo choc jedno wyszlochickkiller :)
Comment
-
-
Kurka i do tej pory nikt nie zauważył błędu w tytule. Toż to przecież browar piwoHoliczny jest.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
Po raz kolejny mam okazję pić to piwko - z biegiem lat nic nie straciło na smaku, zapach też, przyjemnie chmielowo-słodowy, nagazowanie duże, w sam raz piwko na upał, jeno deko za słodkie się zrobiło
Comment
-
Comment