Standarte, Ogień 14,7Blg, monachijskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • elroy
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 359

    Standarte, Ogień 14,7Blg, monachijskie

    Piwo o zdecydowanie słodowym charakterze. Tak w smaku, jak i w zapachu. Przy czym wyczuwalny jest też lekko alkohol. W smaku jednak nie dominuje - kryty jest przyjemną goryczką.
    Nagazowanie dobre, dużo bąbelków. Bez tego piwo byłoby zbyt ciężkie. Kolor mocnej herbaty, to zapewne duży procentowy udział słodu monachijskiego.
    Szkoda, że piana zbyt mała. Znikła po kilku sekundach.
    Ciężko wystawić jednoznaczną opinię, bo typowa skala od 1-5 jest po prostu zbyt ograniczona.
    Powiem tylko tyle, że po prostu smakowało i wypiłem z przyjemnością.

    Etykieta z kontrą jak zwykle staranna!
    Zawartość ekstraktu 14,7. Alkohol 5% Butelkowano 30 listopada 2003.
    Attached Files
    www.piwo.org
  • peter_1000
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.05
    • 583

    #2
    Bardzo udane piwo,które po zwiększeniu gęstości ekstraktu do 16 blg byłoby wzorowym koźlakiem. Po przelaniu do kufla piwo wytworzyło imponującą, gęstą pianę (widoczną na zdjęciu) która w moim przypadku utrzymywała się rewelacyjnie długo. Tym bardziej iż nasycenie nie jest bardzo duże Kolor ciemniejszy od mocnej herbaty (no chyba że Elroy pija szatany z trzech torebek ), zbliżony do koźlaka z Ambera. Zapach słodowy, dość delikatny. Smak lekko karmelowy, delikatnie chmielony, jednakże wyczuwalna jest przyjemna goryczka. Wyczuwalne lekkie owocowe nuty. Dlatego myślę że piwo prawdopodbnie warzone było w dolnej fermentacji. Testuję już drugie piwo Standarte (obecnie Krakowski Browar Forteczny) i zauważam że autor ma już swoją szkołę warzenia, której się trzyma (piwa mocno treściwe, ale nie ciężkie, lekko chmielone, zacieranie z dużym naciskiem na drugą przerwę cukrową).

    Ocena (1-5):

    Niemal pięć, należałoby jedynie zwiększyć nasycenie i będzie cycuś

    PS. W rzeczywistości jest nieco jaśniejsze niż na zdjęciu
    Attached Files
    Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

    Comment

    Przetwarzanie...
    X