Przemyski Browar Forteczny, Piwo Pszeniczne

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Standarte
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.08
    • 467

    #1

    Przemyski Browar Forteczny, Piwo Pszeniczne

    12* Blg, 4,5% alk. maks.

    Próbując opisać smak tego piwa napotykam na niemałą trudność, albowiem nigdy nie miałem okazji próbować zacieranego piwa pszenicznego i nie wiem jak dalece odbiega ono smakiem od warki ekstraktowej.

    Pszeniczne z Przemyśla niewątpliwie zostało wykonane z użyciem ekstraktu. Smakiem bardzo przypomina mi Weizen warzony przeze mnie kiedyś z brew-kita firmy Muntons, są jednak pewne różnice. Przede wszystkim smak jest bardziej łagodny od uzyskanego przeze mnie co ma tą zaletę, że mdławy posmak ekstraktu nie narzuca się zbyt nachalnie. Znacznie łatwiej odnaleźć w tym piwie wątki owocowe, w ogóle smak jest znacznie bogatszy. Może to wynikać z dodatkowego użycia innych ekstraktów (ja rozpuszczałem w wodzie wyłącznie gotowca, bez innych dodatków)oprócz podstawowego - pszenicznego. Ogólnie, biorąc również pod uwagę ładny kolor, ciekawy aromat, zadowalającą pienistość i nagazowanie oraz biorąc poprawkę na sposób wykonania - to bardzo udane piwo, mozna go wypić naprawdę z przyjemnością!

    P.S. Na etykiecie fajne zdjęcie przemyskiego fortu nr I "Salis Soglio", może Peter_1000 zechce zamieścić?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Standarte; 2004-09-19, 10:12.
  • peter_1000
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.05
    • 583

    #2
    Tak jest, piwo oprócz puchy Muntosa ma w sobie jeszcze ekstarkt jęczmienny oraz pszeniczny. Nastepny pszeniczniak będzie zacierany. Jeśli wyjdzie, możesz być Paweł pewny konsumpcji
    Attached Files
    Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Javox
      Racibórz, Raciborskie Pszeniczne
      Javox
      Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
      Chmiela: Marynka, Lubelski.

      Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
      Lacing - sporo.
      Gaz - średni.
      Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
      Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
      Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...
      2024-11-11, 15:02
    • chmielakikrasnystaw
      Chmielaki Krasnostawskie 2019
      chmielakikrasnystaw
      KONSUMENCKI KONKURS PIW
      49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
      PIWA ZGŁOSZONE

      Piwa dolnej fermentacji:
      Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
      1. Primator Pumpa – Pivovar...
      2019-08-07, 12:51
    • darekd
      Riegele, Dulcis 12
      darekd
      Znany browar z Augsburga w bawarskiej Szwabii.
      Piwo z ich serii Brauspezialitäten

      https://www.riegele.de/bier/dulcis-12/

      Określają je jako belgijskiego dubbla, co biorąc pod uwagę jego moc - 11% alk i stosunkowo jasną barwę mogłoby być triplem czy nawet quadem....
      2024-01-15, 00:24
    • dadek
      Nowy Browar Gdański, Pszeniczne
      dadek
      Ekstrakt 12°Blg, alk. 4,3%.
      Ciemnożółta barwa, piwo całkowicie mętne.
      Aromat wyraźny wytrawno-owocowy i drożdżowy.
      Piana niewysoka (do 2 cm) ale równomierna, utrzymuje solidny kożuch, zostawia trochę plam na szkle.
      W smaku czuć sporo bananów ale nie słodkich,...
      2022-11-04, 21:48
    • Javox
      Łomża, Białe Pszeniczne
      Javox
      Pszenica z alko 5.0%

      Piana - po jakimś czasie zostaje pełna warstewka.
      Lacing - coś było.
      Gaz - średni.
      Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
      Aromat - lekka cytrusowość.
      Smak - lekko słodkawe, cytrusy, skórka pomarańczowa i kolendra. Znikoma...
      2022-07-26, 19:20
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...