Przemyski Browar Forteczny, Piwo Pszeniczne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Standarte
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.08
    • 467

    Przemyski Browar Forteczny, Piwo Pszeniczne

    12* Blg, 4,5% alk. maks.

    Próbując opisać smak tego piwa napotykam na niemałą trudność, albowiem nigdy nie miałem okazji próbować zacieranego piwa pszenicznego i nie wiem jak dalece odbiega ono smakiem od warki ekstraktowej.

    Pszeniczne z Przemyśla niewątpliwie zostało wykonane z użyciem ekstraktu. Smakiem bardzo przypomina mi Weizen warzony przeze mnie kiedyś z brew-kita firmy Muntons, są jednak pewne różnice. Przede wszystkim smak jest bardziej łagodny od uzyskanego przeze mnie co ma tą zaletę, że mdławy posmak ekstraktu nie narzuca się zbyt nachalnie. Znacznie łatwiej odnaleźć w tym piwie wątki owocowe, w ogóle smak jest znacznie bogatszy. Może to wynikać z dodatkowego użycia innych ekstraktów (ja rozpuszczałem w wodzie wyłącznie gotowca, bez innych dodatków)oprócz podstawowego - pszenicznego. Ogólnie, biorąc również pod uwagę ładny kolor, ciekawy aromat, zadowalającą pienistość i nagazowanie oraz biorąc poprawkę na sposób wykonania - to bardzo udane piwo, mozna go wypić naprawdę z przyjemnością!

    P.S. Na etykiecie fajne zdjęcie przemyskiego fortu nr I "Salis Soglio", może Peter_1000 zechce zamieścić?
    Last edited by Standarte; 2004-09-19, 10:12.
  • peter_1000
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.05
    • 583

    #2
    Tak jest, piwo oprócz puchy Muntosa ma w sobie jeszcze ekstarkt jęczmienny oraz pszeniczny. Nastepny pszeniczniak będzie zacierany. Jeśli wyjdzie, możesz być Paweł pewny konsumpcji
    Attached Files
    Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

    Comment

    Przetwarzanie...
    X