mjp, IXI

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slavoy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2001.10
    • 5056

mjp, IXI

Kolega MJP wprawdzie twierdzi, że to nie IXI tylko rzymskie 10, ale jak dla mnie to jest IXI i już

Piwo pszeniczne, bardzo intensywne w smaku. Kolor jaśniusieńki. Piana drobnoziarnista, śniezno-biała, ale dość szybko opadająca. Cieniutka warstewka utrzymuje się do końca picia. Nagazowanie spore, pasujące do tego piwa. Dość mocno chmielone, jak dla mnie trochę za mocno.
    W smaku jest trochę wyczuwalny ten charakterystyczny posmaczek z pozostałych pszenic tego piwowara - MJP - wiesz, o czym mówie trudno go opisać, nie jest przeszkadzający, ale wyczuwalny.

To pisałam ja, Marusia
    Dick Laurent is dead.
  • mjp
    † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
    • 2004.02
    • 954

Ten specyficzny posmaczek i nieco zbyt mocne nachmielenie są najprawdopobniej spowodowane użyciem chmielu Izabella. Niestety podczas warzenia nie była dostępna Marynka, a Lubelski był na wykończeniu. Natomiast posmak jest wyczuwalny we wszystkich warkach, do których użyłem Izabelli, stąt podejrzenia.
    Maciek
    Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

Comment

Related Topics

Collapse

• e-prezes
      Incognito, Polish Hammer
      e-prezes
      Zawsze byłem ciekaw czy chmiele od cysorza z Polish Hops sprawdzą się lepiej w NEIPA czy East Coast IPA. Akurat tu miałem okazję sprawdzić w zachodniej wersji, choć dobór chmieli (Izabella i Zibi) budzi wątpliwości. Mimo dość rześkiej, wyraźnej chmielowości brakuje mi tu wykończenia......
      2023-02-15, 14:20
    • Prusak
      Browar Bóbr, Duch Pienin
      Prusak
      Lager o zawartości alk. 4., 7%.
      Zresztą ich pils ma podobnie i też występuje pod nazwą Duch Pienin.
      Mają jeszcze Ducha Tatr i tak pewnie można byłoby mnożyć te same piwa, zmienając tylko nazwy w zależności od zapotrzebowania.
      W zapachu słodowość i zbożowości,
      ...
      2024-12-18, 17:42
    • darekd
      Browar Zakładowy, Sezon Grzewczy
      darekd
      czyli koźlak z syropem klonowym.

Ekstr. 16%
      Alk. 7%

Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz...
      2024-12-07, 01:25
    • darekd
      Fuller's, Vintage Ale 2019
      darekd
      O piwach z browaru Griffin z londyńskiego Chiswick (należącego do Asahi) z tej serii była dawno temu już mowa:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-s-vintage-ale

Jednak każdy rocznik to inna receptura, stąd założyłem...
      2024-11-23, 23:51
    • Prusak
      Browar Zakładowy, Dom Towarowy
      Prusak
      Piwo awizowane jako Hazelnut & Coffee Imperial Dessert Stout
      E: 24% wag.
      A: 7% obj.
      Piana opada szybciutko, niemal brak śladów na szkle.
      W zapachu potężna dawka orzechowa, orzechy zdominowały pozostałe akcenty.
      Podobnie w smaku, głównie nuty orzechowe, poodbite...
      2024-11-23, 22:57
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...