Na pocżatek cytat z tematu warzelniczego Chrisa:
"Skład: 6.3 kg pilsa
0.6 kg monacha
0.3 kg karmelu jasnego
Zacieranie:
63 st>> 30'
72 st>> 30'
74 st>> stop
Chmieliłem w taki sposób:
1 cześć brzeczki- 11 litrów ok21 bal....zaraz zejde do piwnicy i spawdze ile jest dokładnie.
0' >>30g granulatu marynki
30' >>20g szyszki lubelskiej
2 cześć brzeczki 12 litrów 12 bal.
0' >> 20g granulatu marynki
40' >> 40g szyszki lubelskiej"
...no i mam tego mocarza Chciałam łyknąć jakies lajtowe piwko przed snem, ale źle trafiłam
Piwo mocno nagazowane - uciekało z butelki, dlatego też o klarowności nie ma co mówić - wszystkie żyjątka wzbiły się i poleciały do szklenicy
Barwa: herbatka z miodem (coby cały czas tym "burszynowym kolorem" nie epatować)
Smak: ciężkie, słodkawe, mocno chmielone, ale też dość alkoholowe. Coś ostatnio trafiam na piwa, które trzeba dłużej odleżakować. Mam nadzieję, że załapię się jeszcze na jakieś dobrze odleżakowane z tej warki
Zapach bardzo ładny i intensywny, słodowy.
Piwko dobrze się zapowiada, jeno niech ten alkohol troche się przetrawi> oczywiście nie do spożycia w dużych ilościach, bo mogłoby zabić
Mikrobrowary wrocławskie - n i e c h ż y j ą!!
"Skład: 6.3 kg pilsa
0.6 kg monacha
0.3 kg karmelu jasnego
Zacieranie:
63 st>> 30'
72 st>> 30'
74 st>> stop
Chmieliłem w taki sposób:
1 cześć brzeczki- 11 litrów ok21 bal....zaraz zejde do piwnicy i spawdze ile jest dokładnie.
0' >>30g granulatu marynki
30' >>20g szyszki lubelskiej
2 cześć brzeczki 12 litrów 12 bal.
0' >> 20g granulatu marynki
40' >> 40g szyszki lubelskiej"
...no i mam tego mocarza Chciałam łyknąć jakies lajtowe piwko przed snem, ale źle trafiłam
Piwo mocno nagazowane - uciekało z butelki, dlatego też o klarowności nie ma co mówić - wszystkie żyjątka wzbiły się i poleciały do szklenicy
Barwa: herbatka z miodem (coby cały czas tym "burszynowym kolorem" nie epatować)
Smak: ciężkie, słodkawe, mocno chmielone, ale też dość alkoholowe. Coś ostatnio trafiam na piwa, które trzeba dłużej odleżakować. Mam nadzieję, że załapię się jeszcze na jakieś dobrze odleżakowane z tej warki
Zapach bardzo ładny i intensywny, słodowy.
Piwko dobrze się zapowiada, jeno niech ten alkohol troche się przetrawi> oczywiście nie do spożycia w dużych ilościach, bo mogłoby zabić
Mikrobrowary wrocławskie - n i e c h ż y j ą!!
Comment