MJP, Warka#15, Żytnie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bobsley
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2004.07
    • 29

MJP, Warka#15, Żytnie

Czas na drugie z otrzymanych piw( dzięki, Maćku i Ewo).
    Ekperymentalny pilsik doprawiony szczodrze zielem kolendry elaborowany we flaszę 0,5l stanowił dla zespołu oceniającego ( Elcia & Bobsley) nie lada tajemnicę. Wiedzeni niepohamowanym pragnieniem odkapslowaliśmy flaszę. TAk jak w poprzednim piwie z owego browaru na pierwszy rzut oka i ucha gazu brak. Po nalaniu do szkła u jawnił się mętnożółty kolorek, sprawiający jednak apetyczne wrażenie. Zapach rozchodzący się od tego napoju był niezwykle orzeźwiający, troszkę jakby limonkowy, może troszkę winny ( to bynajmniej nie zarzut!). Elci kojarzył się natomiast i smak i zapach z pitym w dzieciństwie napojem drożdżowym( nie pytajcie mnie co to jest!). Smak tego piwa wywołał szerokie uśmiechy na naszych spragnionych buźkach - mnie osobiście ta dodatkowa nutka troszeczkę przypominała stare dobre landrynki cytrynowe ( a właściwie tak one powinny smakować!). Ogólnie piwo jest pyszne, być może potrzebuje dłuższego leżakowania( piana!), choć w spożyciu tak jak poprzednio recenzowane ujawnia sporo CO2. I znowu: przyczepić się można do braku ozanczeń na opakowaniu szklanym
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

MJP, Warka#15, Żytnie

Uwarzone 19.03.2005, drożdże WLP550
    15 blg, alc. 6,5%

O ile pamiętam, jest to własnie piwo żytnie, jak w tytule. potwierdzałby to smak, jakiego jeszcze w piwie nigdy nie doświadczyłam. Jaki smak:
    WINO MUSUJĄCE.
    jakby ktoś nalał do nieprzejrzystych kieliszków na Sylwestra to bym się nabrała, ze to wlasnie taki "szampan". Lekko kwaskowate, i ten charakterystyczny, winny posmaczek. W tle lekka goryczka. Zero słodkości.

kolor: jak najbradziej piwny - jasne, klarowne.
    piana: drobnoziarnista, niezbyt imponująca - szybko opada.
    nagazowanie: mniejsze niż w winach musujących, jak na takie piwo w sam raz. Chociaż własciwie nie wiem, jak TAKIE piwo powinno być nagazowane
    zapach: lekko podkiszonych ogórków, ale nie przekłada się to na smak wcale - na szczęście.
    Ogólnie: ciekawy wynalazek, choć totalnie zaskoczona smakiem nie potrafię się ustosunkować - smakowało mi, ale nie jako piwo, tylko jak jakiś inny napoj alkoholowy.

Chętnie bym jakąś buteleczkę jeszcze zdegustowała - już wiedząc, co mnie czeka, ale jako smakosz PIWA - na taką warkę się nie skuszę raczej.

Mjp, gratuluję weny eksperymentatorskiej i dzięki
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• mjp
      † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
      • 2004.02
      • 954

Dzięki za opis.
      Ten zapach, specyficzna goryczka i kiepska piana, to najprawdopodobniej wpływ kolendry. Oprócz słodu żytniego jest tam jeszcze słód pilzneński, cukier trzcinowy i miód spadziowy, iglasty. Chmielone Magnum, Marynką i Lubelskim.
      Maciek
      Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

Comment

• Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjp
        Dzięki za opis.
        Ten zapach, specyficzna goryczka i kiepska piana, to najprawdopodobniej wpływ kolendry.
        Wybacz, ale nie sądzę by kolendra wpływała na pianę. Mój zdecydowanie przekolendrzony witbier ma bardzo obfitą i niesforną pianę, z powodu jej ilości przy każdym nalewaniu muszę stoczyć prawdziwą batalię Zapach podkiszonych ogórków też chyba nie wynika z kolendry.

Comment

• Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Zgadzam się z Twilightem, ja też mam z w piwach z kolendrą same pozytywne pianki, smaczki i zapaszki
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• mjp
            • 2004.02
            • 954

To moje pierwsze piwo z kolendrą, stąd przypuszczenia. Ale skoro bardziej doświadczeni twierdzą, że to nie to.... Może za ciepło było.....?
            Maciek

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

To może coś więcej o składzie? Moje żytnie były i są kwaśne ( o tym pisano już w XVI w.), ale nigdy nie capiły ogórkami. Powiem więcej, ostanie żytnie jest całkiem niezłe: cecha charakterystyczna - powoli wypływające bąble ze wzgledu na dużą lepkość takiego piwa.

Comment

• mjp
                • 2004.02
                • 954

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                To może coś więcej o składzie?
                Browamator - Pilsner 2kg
                Browamator - Monachijski 1kg
                Browamator - Żytni 1kg
                Cukier trzcinowy Demerara 0.5kg
                Miód spadziowy iglasty 0.4kg

Magnum 10g 60min
                Marynka 10g 30min
                Lubelski 10g 5min
                Kolendra ~8g 5min

Drożdże WLP550 (Dzięki Marusi)

Zacieranie 3h w temp 67C (po 1.5H dodałem wrzątku dla ponownego osiągnięcia 67C).
                Maciek

Comment

• iron
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2002.08
                  • 6771

Piwo o kolorze ciemnego złota z białą ładną pianą, choć stosunkowo krótko utrzymującą się na powierzchni piwa. Zapach cytrusowo-owocowy. Nagazowanie średnie.
                  Smak Chmielowo-cierpkawy, orzeźwiający, ciekawy.
                  Gdybyśmy mieli to piwo zaklasyfikować, to określilibyśmy je jako piwo pszeniczno-belgijskie choć wiemy, że te orzeźwiające nuty daje słód żytni a nie pszeniczny.
                  Wypite z niekłamaną przyjemnością, a zasmakowaliśmy w nim na tyle, że spróbujemy zrobić podobne w BIGB-ie

P.S. Zdjęcia nie będzie, bo etykieta WES-owska, nie autorska
                  Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2005-08-12, 22:35.
                  bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                  Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                  Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• jerzy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.10
                    • 4707

Z biegiem lat piana w tym piwie(?) nie zyskała na trwałości, ale nie zanika zupełnie do końca.
                    Zapach bardzo podobny jak w moim kwaśnym pszeniczniaku.
                    W smaku też dominuje kwaśność, do tego cierpkość i niesłodki posmak miodu.

Rzeczywiście można pomylić z jakimś winem musującym, ale pije się szybko i orzeźwia przednie!
                    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

Przetwarzanie...
                    X