Wojson już pisał o tym, że jego pszeniczniak wyszedł niezbyt dobrze. Narzekał na pianę i inne bzdury również mu nie pasowały. No to teraz moja ocena. Ale przedtem kilka informacji wprowadzających.
1. To był pierwszy pszeniczniak domowego wyrobu jaki piłem (brewkit BA);
2. Piwo schładzałem 15 minut w zamrażarce, temperaturę do spożycia miało "akuratną";
Piana: podczas nalewania chce uciekać ze szklanki, opada po 4 minutach do korzuszka grubości ok. 0,5 cm, kolor biały z cieniem kremowego, drobnoziarnista, piękna, całkowicie znikła gdy w szklance została 1/4 zawartości, pozostawiała po sobie krążki na ściankach szklanicy;
Zapach: typowy pszeniczny, słodkawy, nie czuć drożdży;
Smak: słodkawe, pozostawia na języku posmak goździków, leciutka goryczka;
Nasycenie CO2: drobniutkie bąbelki CO2 posłusznie kilkoma strużkami przeciskają sie z dna po ściankach ku górze, nie pozwalają zniknąć pianie do końca, przyjemnie szczypie w język, pierwszy raz odbiło mi się po 70 mililitrach;
Kolor: herbaciano-miodowy, mętne (no i tak powinno być, przecież to było niefiltrowane);
Piwo na 5-. Dlaczego minus? Jak Wojson będzie robił pszeniczniaki częściej to może minusa wymażę
Duże brawa. Piwo pycha... już się boję co Wojson zrobi zacieranego
1. To był pierwszy pszeniczniak domowego wyrobu jaki piłem (brewkit BA);
2. Piwo schładzałem 15 minut w zamrażarce, temperaturę do spożycia miało "akuratną";
Piana: podczas nalewania chce uciekać ze szklanki, opada po 4 minutach do korzuszka grubości ok. 0,5 cm, kolor biały z cieniem kremowego, drobnoziarnista, piękna, całkowicie znikła gdy w szklance została 1/4 zawartości, pozostawiała po sobie krążki na ściankach szklanicy;
Zapach: typowy pszeniczny, słodkawy, nie czuć drożdży;
Smak: słodkawe, pozostawia na języku posmak goździków, leciutka goryczka;
Nasycenie CO2: drobniutkie bąbelki CO2 posłusznie kilkoma strużkami przeciskają sie z dna po ściankach ku górze, nie pozwalają zniknąć pianie do końca, przyjemnie szczypie w język, pierwszy raz odbiło mi się po 70 mililitrach;
Kolor: herbaciano-miodowy, mętne (no i tak powinno być, przecież to było niefiltrowane);
Piwo na 5-. Dlaczego minus? Jak Wojson będzie robił pszeniczniaki częściej to może minusa wymażę
Duże brawa. Piwo pycha... już się boję co Wojson zrobi zacieranego
Comment