Wojsonowe pszeniczne

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • banaszek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.02
    • 617

    #1

    Wojsonowe pszeniczne

    Wojson już pisał o tym, że jego pszeniczniak wyszedł niezbyt dobrze. Narzekał na pianę i inne bzdury również mu nie pasowały. No to teraz moja ocena. Ale przedtem kilka informacji wprowadzających.
    1. To był pierwszy pszeniczniak domowego wyrobu jaki piłem (brewkit BA);
    2. Piwo schładzałem 15 minut w zamrażarce, temperaturę do spożycia miało "akuratną";

    Piana: podczas nalewania chce uciekać ze szklanki, opada po 4 minutach do korzuszka grubości ok. 0,5 cm, kolor biały z cieniem kremowego, drobnoziarnista, piękna, całkowicie znikła gdy w szklance została 1/4 zawartości, pozostawiała po sobie krążki na ściankach szklanicy;

    Zapach: typowy pszeniczny, słodkawy, nie czuć drożdży;

    Smak: słodkawe, pozostawia na języku posmak goździków, leciutka goryczka;

    Nasycenie CO2: drobniutkie bąbelki CO2 posłusznie kilkoma strużkami przeciskają sie z dna po ściankach ku górze, nie pozwalają zniknąć pianie do końca, przyjemnie szczypie w język, pierwszy raz odbiło mi się po 70 mililitrach;

    Kolor: herbaciano-miodowy, mętne (no i tak powinno być, przecież to było niefiltrowane);

    Piwo na 5-. Dlaczego minus? Jak Wojson będzie robił pszeniczniaki częściej to może minusa wymażę

    Duże brawa. Piwo pycha... już się boję co Wojson zrobi zacieranego
    Attached Files


  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
    Kolor:[/B] herbaciano-miodowy, mętne (no i tak powinno być, przecież to było niefiltrowane);Piwo na 5-. ...
    Itu się daje we znaki brak doświadczenia. Kolor WESowego pszenicznika jest znacznie ciemniejszy, niż klasycznego pszeniczniaka bawarskiego, a filtracja niestety na barwę piwa nie wpływa.

    WESowe pszeniczniaki są znacznie ciemniejsze, niz klasyczne. Wszyscy to wiedzą.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Odnoszę wrażenie, że Banaszek mial na mysli mętność a nie kolor, Krzysiu.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2005-08-02, 08:11.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • banaszek
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.02
        • 617

        #4
        Tak Miałem na myśli fakt, że niefiltrowane piwo jest mętne. Natomiast nie ustosunkowałem się koloru w kategoriach ładny/brzydki, odpowiedni/nieodpowiedni.


        Comment

        • Wojson
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2004.06
          • 143

          #5
          Heh, miło się czyta tak przychylną ocenę, dziękuję

          Moim zdaniem (tu uwaga wszyscy domowi browarnicy!) na jakość piwa rewelacyjny wpływ musi mieć odbycie przez nie podróży Gdynia - Warszawa trasą na Łódź - radzę wszystkim popróbować. Szczególnie poprawia piankę ;D

          Banaszek - Twoje zdrowie !
          A benguela chamou pra jogar !

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • kaczka116
            Krajan, [Chełmiński] Toruński pszeniczniak
            kaczka116
            Piwo gotowe do oceny
            2020-07-04, 19:59
          • zgroza
            Kraftowe pszeniczniaki - Polska
            zgroza
            Ipy sripy, stouty, kwasy, lagerki - polski kraft ma już naprawdę szeroką gamę wyrobów i z wszystkich tych gatunków próbowałem już wspaniałych polskich kraftowych przedstawicieli.
            Z pszenicą mam jednak problem. O ile w witach to by się coś znalazło, nawet odliczając te z niestandardowymi...
            2019-06-18, 22:16
          • iron
            Radbrauerei, Rad-Weizen naturtrub
            iron
            Piwo z kalendarza adwentowego
            Alk 5,3%
            Kolor złoty mętny
            Piana drobnopęcherzykowa trwała
            Zapach drożdżowe słodowy pszeniczny
            Wysycenie wysokie
            Smak słodowo chmielowy z landrynkowym lekko bananowym finiszem
            Bardzo dobry pszeniczniak...
            2024-12-13, 21:29
          • dadek
            Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
            dadek
            Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
            2024-04-24, 00:15
          • pietrus96
            Osad w butelkach
            pietrus96
            Cześć,
            dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
            2024-01-13, 20:24
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...