Wojsonowe pszeniczne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • banaszek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.02
    • 617

Wojsonowe pszeniczne

Wojson już pisał o tym, że jego pszeniczniak wyszedł niezbyt dobrze. Narzekał na pianę i inne bzdury również mu nie pasowały. No to teraz moja ocena. Ale przedtem kilka informacji wprowadzających.
    1. To był pierwszy pszeniczniak domowego wyrobu jaki piłem (brewkit BA);
    2. Piwo schładzałem 15 minut w zamrażarce, temperaturę do spożycia miało "akuratną";

Piana: podczas nalewania chce uciekać ze szklanki, opada po 4 minutach do korzuszka grubości ok. 0,5 cm, kolor biały z cieniem kremowego, drobnoziarnista, piękna, całkowicie znikła gdy w szklance została 1/4 zawartości, pozostawiała po sobie krążki na ściankach szklanicy;

Zapach: typowy pszeniczny, słodkawy, nie czuć drożdży;

Smak: słodkawe, pozostawia na języku posmak goździków, leciutka goryczka;

Nasycenie CO2: drobniutkie bąbelki CO2 posłusznie kilkoma strużkami przeciskają sie z dna po ściankach ku górze, nie pozwalają zniknąć pianie do końca, przyjemnie szczypie w język, pierwszy raz odbiło mi się po 70 mililitrach;

Kolor: herbaciano-miodowy, mętne (no i tak powinno być, przecież to było niefiltrowane);

Piwo na 5-. Dlaczego minus? Jak Wojson będzie robił pszeniczniaki częściej to może minusa wymażę

Duże brawa. Piwo pycha... już się boję co Wojson zrobi zacieranego
    Attached Files

• Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
    Kolor:[/B] herbaciano-miodowy, mętne (no i tak powinno być, przecież to było niefiltrowane);Piwo na 5-. ...
    Itu się daje we znaki brak doświadczenia. Kolor WESowego pszenicznika jest znacznie ciemniejszy, niż klasycznego pszeniczniaka bawarskiego, a filtracja niestety na barwę piwa nie wpływa.

WESowe pszeniczniaki są znacznie ciemniejsze, niz klasyczne. Wszyscy to wiedzą.

Comment

• Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

Odnoszę wrażenie, że Banaszek mial na mysli mętność a nie kolor, Krzysiu.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2005-08-02, 08:11.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• banaszek
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.02
        • 617

Tak Miałem na myśli fakt, że niefiltrowane piwo jest mętne. Natomiast nie ustosunkowałem się koloru w kategoriach ładny/brzydki, odpowiedni/nieodpowiedni.

Comment

• Wojson
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2004.06
          • 143

Heh, miło się czyta tak przychylną ocenę, dziękuję

Moim zdaniem (tu uwaga wszyscy domowi browarnicy!) na jakość piwa rewelacyjny wpływ musi mieć odbycie przez nie podróży Gdynia - Warszawa trasą na Łódź - radzę wszystkim popróbować. Szczególnie poprawia piankę ;D

Banaszek - Twoje zdrowie !
          A benguela chamou pra jogar !

Comment

Przetwarzanie...
          X