Czterej z Portierni i Pils - Piwo Jasne Pełniejsze (#29)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

Czterej z Portierni i Pils - Piwo Jasne Pełniejsze (#29)

Piwo pite wczoraj podczas spotkania łódzkich literatów, wraz z Dzikiem, Boryskiem i lzkamilem.
    Testowane jako jedno z pierwszych, więc na czyste i nie zmęczone podniebienia

Piwo Jasne Pełniejsze 13%
    Lekko podwędzane
    Warzone 07-05-2005r.
    Warka #29

Ciekawe opakowanie - etykieta przywołująca na myśl PRL-owskie.
    Kolor dość jasny, mętne.
    Zapach mocno drożdżowy z akcentami owocowymi (moi współczytacze zgodzili się, że głównie winogrona).
    Smak mocno wytrawny (nareszcie spróbowałem jakiegoś piwa w słynnym stylu wrocławskim). Słód wędzony dobrze wyczuwalny. Pomimo stosunkowo niewielkiego ekstraktu, w smaku pewne podobieństwa do piw klasztornych, poza tym piwo zaskakująco treściwe. Chmielowość niewielka, ale pasuje dobrze do całości.

Zupełnie nie rozumiem, dlaczego szanowna Pani Prezes twierdzi, że to jedna z jej najgorszych warek
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

Kolor złocisty, lekko mętne. Piana niewielka, gaz na oko umiarkowany ale dobrze wyczuwalny językiem. Zapach owocowy - jabłka i winogrona? na pewno jakieś estry
    Smak owocowy, lekko kwaskowy, trochę słodowego posmaku, chyba nie czuję nic wedzonego. Przypomina mi alzackie jasne piwa górnej fermentacji które kiedyś miałem okazję popijać.
    Bardzo dobre i orzeźwiające, Marusia - nie ma się czego wstydzić!
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

No cóż, cieszę się, że Wam smakowało, ja mam do niego mieszane uczucia, bo jest to piwo po przejściach
      Historyjka bowiem wyglądała tak:
      Po schłodzeniu brzeczki dodałam starter od Naczelnika (chyba London Ale to były drożdże) i po tygodniu odfermentowały mi z 13 do 9 W związku z tym dorzuciłam jeszcze Danstarów, które pięknie piwko odfermentowały do chyba 4, więc zabrałam się za butelkowanie. Przy zlewaniu do wiaderka z kranikiem (do którego uprzednio wlałam rztwór glukozy) okazało się, że drożdże jeszcze mocno pracują i ni ema sensu butelkować, bo się zrobią granaty. No to zlałam na powrót do wiadra piwo JUZ Z GLUKOZĄ. Zatem nic dziwnego, że po paru godzinach drożdże zaczęły znowu żreć Piana jak ta lala, stało kolejny tydzień. W międzyczasie pojechałam sobie na weekend (Boże Ciało z przyległościami) i w czasie tego weekendu zapanowały tragiczne upały, zatem część fermentacji pewnie przebiegała w 30 stopniach (pszeniczne stojące w fermentorze obok nie wytrzymało i skwaśniało).

Dlatego takie piwo NIE MOŻE BYĆ DOBRE

A tak serio to sama je piję, lecz musicie przyznać, że takie dziwne trochę jest

P.S. Słodu wędzonego w ogóle nie czuję, to był słód weyermanowski, którego trzeba dużo, a ja dałam go tylko 8,3% zasypu.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• dziku
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.12
        • 1992

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        (...)Słodu wędzonego w ogóle nie czuję, to był słód weyermanowski, którego trzeba dużo, a ja dałam go tylko 8,3% zasypu.
        A widzicie - szydercy współczytacze
        Ja też słodu wędzonego nie czułem ale mni zakrzyczeli Koledzy Współrecenzenci.
        Rodzynkowowinogronową słodycz - owszem. Lekko cierpkie nutki, które wespół z gazem podkreślały bukiet i orzeźwiały - także.
        Ale zero wędzenia
        A ponieważ Pani Prezes też podwędzania żadnego nie czuje to taka właśnie ocena obowiązuje
        A nie, że Dziku pali fajkę i przez to nut wędzonych nie czuje... Dzięki fajce to się wyczuwa najmniejszy ślad podwędzenia...
        Dziku

Comment

Przetwarzanie...
        X