BIGB - Zając Wielkanocny

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

BIGB - Zając Wielkanocny

Nikt jeszcze go nie opisał? Świeżo otrzymany od Małejżonki i Irona.
    Sami piwowarzy o nim tutaj wspomnieli.
    Jasny lager, ekstr. 12.5%, alk. 4%, w bączku 0.33 l.
    Kolor jasnosłomkowy, mętne (jak witbier), piana i nagazowanie potężne.
    Zapach zupełnie pszeniczniakowy, cytrynowy, drożdżowy, po głębszym niuchu trochę owocowy.
    Smak pomiędzy lagerem a pszeniczniakiem, bardziej w kierunku tego drugiego, przypomina mi belgijskiego witbiera, powiedzmy Hoegarden. Goryczka minimalna, trochę słodowego posmaku.
    Latem mógłbym żłopać hektolitrami, o każdej innej porze roku smakuje równie wybornie.
    Oprawa graficzna - jak to w BIGBie - mistrzostwo świata. Etykietka, kontra i kapsel z dedykowaną naklejką, wariacje na temat tytułowego zwierzaka, na kontrze "zając zastępczy" - kto oglądał "Misia" ten wie o co chodzi (*)

Droga Załogo BIGBy, wielkie dzięki!

(*) Dla tych co nie oglądali - kot z doczepionymi długimi uszami.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Related Topics

Collapse

• pebejot
    Mołdawia, Kiszyniów, Strada Stefan Cel Mare 182, Lake House Brewpub
    pebejot
    Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
    Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
    Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...
    2024-01-05, 23:11
  • pebejot
    Szwajcaria, Zürich, Grüngasse 7, BIERlab
    pebejot
    W 2019 roku w centrum Zürichu otworzył się mały minibrowar, oferujący całkiem przyzwoity piwny asortyment.
    Minibrowar znajduje się w narożnej kamienicy na jednej z bocznych spokojnych uliczek w odległości 1,5 km od głównego dworca kolejowego.
    Wnętrze tworzy jedno małe pomieszczenie,...
    2023-09-02, 16:54
  • pebejot
    USA, Key West, 201 William Street, The Waterfront Brewery
    pebejot
    Podróżując w styczniu tego roku po różnych Stanach USA miałem okazję spędzić kilka dni na słonecznej Florydzie.
    Jeden dzień został poświęcony na wycieczkę do Key West.
    Key West jest najdalej wysuniętą na zachód wyspą należącą do archipelagu Florida Keys.
    Odległość...
    2022-06-27, 12:53
  • dadek
    Czechy, Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
    dadek
    Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
    2022-01-15, 03:06
  • pebejot
    Czechy, Boží Dar 279, Pivovar Červený Vlk
    pebejot
    W zeszłym roku rozpoczął działalność browar restauracyjny Červený Vlk, zlokalizowany w najwyżej położonym mieście w Czechach Boží Dar.
    Minibrowar znajduje się na wysokości 1028 m n.p.m. tuż przy niemieckiej granicy w Rudawach.
    Niecałe 4 kilometry stąd po drugiej stronie granicy jest miejscowość...
    2021-10-14, 14:48
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...