Czterej z Portierni i Pils - Double Pumpkin Stout, warka #37

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JAckson
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2004.05
    • 6123

Czterej z Portierni i Pils - Double Pumpkin Stout, warka #37

Piwo próbowane podczas pewnej sesji degustatorskiej w składzie: Marusia, Fteo, Slavoy, Ja.

18blg

POmimo, że z butelki 0,33 na każdego przypadła część niewielka było to świetne doświadczenie.

Zapach bardzo przyjemny, ale nie typowo stoutowy tylko wpadający w portera.
    Piana bardzo ładna z ciekawymi efektami przy nalewaniu jak przy stoucie nasycanym azotem Pierwszy raz widziałem coś takiego w piwie domowym - rewelacja.

Nagazowanie odpowiednie dobrze podtrzymywało pianę

Smak naprawdę mnie zaskoczył. Nie był to typowy stout tylko bliżej portera. Naprawdę pyszny, esencjonalny.

Etykieta całkiem ciekawa, o tematyce dość posępnej, w tonacji ciemnej odpowiedniej do tego piwa.

Jedno z najlepszych piw domowych jakie piłem w życiu.

A piwko dość świeże - data warzenia 30.10.2005.
    Co może poprawić dalsze leżakowanie nie wyobrażam sobie.

Proponowałem odkupienie skrzynki tego piwa od Marusi ale się nie zgodziła

Moja ocena: 5+
    MM961
    4:-)
  • Alchemych
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.12
    • 349

Ponieważ nie przepadam za ciemnymi piwami, to nawet nie miałem na nie ochoty. Jednak po spróbowaniu stwierdziłem że jest świetne i że zrobię podobne . Tylko w słód czekoladowy i monachijski się zaopatrzę. Przed zajrzeniem do przepisu myślałem że to było dekokcyjne zacieranie, no i się myliłem. Jak i co do chmielenia. Po prostu wielkie pozytywne zaskoczenie

Comment

• Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

Cieszę się bardzo - czyli zamrożenie na kość mojemu stoucikowi nie zaszkodziło, to i dopiero numer....
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Cieszę się bardzo - czyli zamrożenie na kość mojemu stoucikowi nie zaszkodziło, to i dopiero numer....
        Na forum nie jestem specjalnie lubiana osobą przez Marudkę, ale na przekór niej sie wtrącę :
        "zamrażanie" piw wydaje się dobrym posunięciem, choć wygląda na to, że w tym przypadku niechcianym. Nota bene kombinuję, jak do własnych potrzeb w moich "Mińskach" ustawić temp. w przedziale 0 do - 3 st. C.

Wracając do tematu, wygląda na to, że tego rodzaju piwa wychodzą Ci znakomicie (o rany! - Dlaczego ja tak łechtam Twoja prózność?! ).
        Piłem w Pszowie Twojego stouta. A że było to dawno, to zapamietałem to piwo (jestem dżentelmenem, więc nie powiem, że było jedyne! ) jako bardzo dobre. Wręcz jakby było świetnym Milk Stoutem (choć nie miało laktozy). Nawet zapamietałem numer tej warki.
        Naprawdę Marudko strzelam teraz w ciemno - to była warka # 18.

PS. I tak mnie wkurzasz!

Comment

• Shlangbaum
          • 2005.03
          • 5828

Piwo to Marusia przekazała mi bardzo pokrętną drogą i za to

Kolor Czarny. Piana drobnopęcherzykowa. Kożuszek utrzymuje się do końca. W zapachu występują owocowości, paloności i coś karmelowego. W smaku pełne, choć nie pozostawia uczucia pełności na żołądku, co przy takim ekstrakcie jest WIELKIM plusem. Ewidentne nuty orzechowe jak na oatmeal stout'a przystało (łączą w sobie pozytywną kwaskowatość z goryczką i treściwością słodu czekoladowego ). Pojawia się niekiedy smaczek alkoholowy. Etykieta odważnie mroczna A poza tym dzięki temu piwu wreszcie dorwałem butelkę Zwierzyńca do kolekcji

Bardzo dobre piwo. Kiedyś muszę takie zrobić

Dzięki Marusia

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Shlangbaum
            • 2005.03
            • 5828

Zamieszczam zdjęcie etykiety.
            Attached Files

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

opakowanie [bdb]: ładny, nie zużyty bączek, z czarnym kapslem bez opisów i wysmakowaną graficznie etykietą.
              nagazowanie [db]: dość mocne, po otwarciu piana natychmiast wyłazi z butelki,
              piana [bdb]: ciemnokremowa, gęsta lecz nietrwała, początkowo bardzo obfita, opada już w czasie nalewania. Pozostawia skromny kożuszek i plamy na ściankach szklanki.
              zapach [db+]: w pięrwszym zaciągnięciu dominuje zapach mocnego portera, przez który po chwili przebija się palone ziarno.
              barwa [bdb]: prawie czarna, piwo nieprzejrzyste nawet pod żarówkę.
              smak [db+]: zaskakująco łagodny, brak posmaków "porterowych", skojarzenia z kawą zbożową. Po pewnym czasie w głebi jamu ustnej stabilizuje się delikatny smak węgla drzewnego. Chmiel głęboko ukryty, śladowy.

wrażenie ogólne: doskonałe piwo, nie tak wytrawne jak guinness, nie tak ciężkie jak porter bałtycki. Wrażenie bardziej porterowe niż stoutowe, stąd te niewielkie minusiki przy niektórych kategoriach.

ocena ogólna: bdb, z zastrzeżeniem, że praca jest świetna, ale nieco nie na temat

Comment

• joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 817

Butelka typu bączek z rewelacyjną etykietą trafiła do mych rąk jakiś czas temu. Dłużej nie miałam cierpliwości czekać

Nagazowanie: odpowiednie. Czyli bez wybuchów po otwarciu butelki ale i bez nadmiernego szczypania w język.
                piana: z początku sprawiała wrażenie gęstej ale momentalnie opadła. Za to kolor rewelacyjny tej piany: "kawa z mlekiem"
                kolor: kawa bez mleka
                zapach: najpierw karmelowy, a potem już śladu po słodkości nie ma.
                smak: subtelna paloność, rozgrzewa gardło.

Dziękuję za mozliwość spróbowania dobrego piwa

Comment

• adam16
                  • 2001.02
                  • 9866

Ech ale dobre piwo.
                  Piana tak jak u poprzedników, zaraz po otwarciu zaczyna opuszczać butelkę. Po przelaniu do szkła opada szybko jednak nie końca, pozostawia wianuszek
                  Gazu w sam raz. Bardzo ciemne, nie przejrzyste.
                  Smak bardzo fajny - palony, porterowy. Zapach podobnie porterowy.
                  Bardzo, bardzo dobre.
                  Browar Hajduki.
                  adam16@browar.biz
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• lzkamil
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.01
                    • 3611

Ciemnobrązowe, nieprzejrzyste, mętne, gazu niewiele ale piana niesamowitej wielkości i bardzo trwała.
                    Zapach bardzo palonosłodowy, trochę gorzkiej czekolady, minimalnie wyczuwalne owoce?
                    Smak to już bardzo mocna gorzka czekolada, w posmaku jakieś ślady owoców i trochę rozgrzewającego alkoholu. Znakomite mocne treściwe piwko.
                    Etykietka klimatyczna jak to z CzPiP.

Dzięki Marusia
                    Attached Files
                    Ostatnia zmiana dokonana przez lzkamil; 2007-04-30, 23:53.
                    Lepszy jabol pod okapem
                    niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• Ahumba
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9128

Minęło ponad 5 lat od uwarzenia przez Marusię tego piwka.
                      I właśnie dziś razem z Darkiem K podczas rozlewania naszego porterka wzięliśmy na warsztat DPS.

Piana taka jak na zdjęciu powyżej, co zresztą Darek utrwalił na zdjęciu.

Choć po przełknięciu czuć było trochę "piwniczkę", wypiliśmy je z wielkim smakiem.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

Comment

• anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10795

Podczas porządków znalazłem dzisiaj butelkę tego piwa za miesiąc będzie miało 8 lat.Zaczekam z degustacją
                        Mniej książków więcej piwa

Comment

• JAckson
                          🍼🍼
                          • 2004.05
                          • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                          Podczas porządków znalazłem dzisiaj butelkę tego piwa za miesiąc będzie miało 8 lat.Zaczekam z degustacją
                          Mój wpis jest sprzed prawie 8 lat. Ech. Anteks powinieneś urządzić sesję porównawczą
                          MM961
                          4:-)

Comment