Risto mikrobrowar, warka #12

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

Risto mikrobrowar, warka #12

Piwo o barwie prawie rubinowej, klarowne.
    Piana i nagazowanie na razie słabe - ale piwo jest jeszcze młode.
    Zapach głównie owocowy, odrobinę słodowy; chmiel w dalekim tle.
    Smak natychmiast mi się skojarzył z wiśniami, choć nie jest ani odrobinę kwaśne. Początkowo jest to przyjemnie, pod koniec zaczyna przeważać sztuczna chemia. I rzeczywiście Chris dodał do tego piwa jakiś amerykański wynalazek smakowy. Poza tym delikatna goryczka chmielowa, znacznie wyraźniejsza niż w zapachu.

Mam jeszcze jedną butelkę - dojrzeje przed następną próbą. :-]
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
  • Browarzyciel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.08
    • 357

Wiśniowe Ale

Piwo otrzymane w butelce 0,33 bez oznaczeń, a przydałyby się podstawowe dane, czyli kiedy butelkowane i przynajmniej orientacyjnie, zawartość ekstraktu. Ładny czerwony kapsel.

Piwo dość słabo nagazowane, dlatego wlane do kufelka nie tworzy obfitej piany. Piana w kolorze piwa ma strukturę drobno-pęcherzykową, ale jest bardzo nietrwała i zanika kompletnie po niecałych dwóch minutach. Piwo ma kolor ciemnej herbaty i jest nieklarowne. Zapach mało wyraźny z przebijającymi się nutami owocowymi. Smak wytrawny, kwaskowy dzięki owocowemu charakterowi, z którego łatwo można wyodrębnić nuty wiśniowe i migdałowe. Bardzo delikatna goryczka nie dominuje i nie pozostaje długo na podniebieniu. Jako piwo (wydaje mi się) aromatyzowane, powinno być chyba nieco bardziej słodowe (słodkie) i zdecydowanie mocniej nagazowane. Szczególnie to drugie podkreśliłoby orzeźwiający charakter trunku. Oczywiście, wszystko jest kwestią gustu, ale piwo na pewno nadaje się do wypicia i na pewno usatysfakcjonowałoby amatora smaczków owocowych.

Ogólnie, … wypiłem całe i cieszę się, że miałem okazję skosztować czegoś nowego.

Dziękuję
    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm

Comment

• Chris
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.05
      • 812

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
      Piwo otrzymane w butelce 0,33 bez oznaczeń, a przydałyby się podstawowe dane, czyli kiedy butelkowane i przynajmniej orientacyjnie, zawartość ekstraktu. Ładny czerwony kapsel.

Piwo dość słabo nagazowane, dlatego wlane do kufelka nie tworzy obfitej piany. Piana w kolorze piwa ma strukturę drobno-pęcherzykową, ale jest bardzo nietrwała i zanika kompletnie po niecałych dwóch minutach. Piwo ma kolor ciemnej herbaty i jest nieklarowne. Zapach mało wyraźny z przebijającymi się nutami owocowymi. Smak wytrawny, kwaskowy dzięki owocowemu charakterowi, z którego łatwo można wyodrębnić nuty wiśniowe i migdałowe. Bardzo delikatna goryczka nie dominuje i nie pozostaje długo na podniebieniu. Jako piwo (wydaje mi się) aromatyzowane, powinno być chyba nieco bardziej słodowe (słodkie) i zdecydowanie mocniej nagazowane. Szczególnie to drugie podkreśliłoby orzeźwiający charakter trunku. Oczywiście, wszystko jest kwestią gustu, ale piwo na pewno nadaje się do wypicia i na pewno usatysfakcjonowałoby amatora smaczków owocowych.

Ogólnie, … wypiłem całe i cieszę się, że miałem okazję skosztować czegoś nowego.

Dziękuję
      hehe...owszem aromatyzowane Ciesze sie ,że wytrwałeś i wypiłeś Nagazowanie wydaje mi sie kwestią drożdży...muntons...Ciesze sie ze było to cos nowego
      chickkiller :)

Comment

• cyborg_marcel
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 3467

Kolor bursztynowo-bordowy. Pełno bąbelków w szklance, ale drobna piana szybko znika. Zapach lekko owocowy, smak ciężki do zwerbalizowania dla mnie: słodko-słodowy, lekko przydymiony i drożdzowy zarazem (drożdże w butelce przyległy zbitą wartstwą do dna i za nic miały próby płukania...). Kiedy pije się to piwo, to jest rześkie, ale po pewnym czasie dochodzi cięższy smak. Cyborg też wypił całe
        Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

Comment

Przetwarzanie...
        X