Wielki B, Warka nr 21, "Paulaner Hefe-Weizen"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #1

    Wielki B, Warka nr 21, "Paulaner Hefe-Weizen"

    Przyznam się szczerze: zapomniałem ze to pszeniczne i że nie można za długo trzymać... Cóż, zobaczmy co piwo sobą prezentuje po przedłużonym wyleżakowaniu.
    Otrzymane od Wielkiego_B na spotkaniu w Pszowie.
    Kolor wody z jasnym miodem, mętny, choć musiałem trochę zamieszać przyspawane do dna drożdże
    W zapachu sporo nutek pszenicznych, bałem się że wszystkie wyparują.
    Smak przede wszystkim zaskakuje treściwością. Potem pojawiają się też zachowane nutki weizenowe, przez momencik lekkie alkoholowe ciepełko i potężna słodowość. Chmielu prawie nie czuć. Pewnie Wielki żałował, że nie może swoim zwyczajem sypnąć nim od serca
    Podsumowując: pyszne, treściwe, dojrzałe piwo. Nie samymi lagerami Wielki_B stoi.
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #2
    Kurna, Twili, jak ja bym chciał teraz tego piwa skosztować!
    To ciekawe, co napisałeś, bo piwo to ma już niemal pół roku.
    Zamieniłbym teraz 10 lagerów na jedną butelkę domowego pszeniczniaka.
    Ale po tym piwie zostało tylko wspomnienie...

    Po "przepisowym" miesiącu od zabutelkowania nie było niczym specjalnym. Ot, taki sobie i trochę lurowaty (!) pszeniczniak ze słabawą pianą (nota bene, nie napisałeś o niej nic, więc zakładam, że nadal była licha).
    Jednak drożdże 3056 Blend (tu podziękowania dla Endrio!), to mieszanka pszenicznych z innymi drożdżami górnej fermentacji. Może z tego powodu należałoby trochę dłużej odczekać?
    Zatem spróbujemy!
    Od czasu 26 warki warzyłem tylko lagery i prawie lagery , czyli alty.
    Ale od marca zacznę z pszenicą i... ALE! Muszę tylko reaktywować gęstwę otrzymaną od Endrio - London Ale III. - I tu żywię nadzieję na Twoje i Endrio porady! To będą dwie-trzy warki miesięcznie (lato sobie odpuszczę) i wolałbym uniknąć błędnych eksperymentów.

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
      Kurna, Twili, jak ja bym chciał teraz tego piwa skosztować!
      To ciekawe, co napisałeś, bo piwo to ma już niemal pół roku.
      Zamieniłbym teraz 10 lagerów na jedną butelkę domowego pszeniczniaka.
      Ale po tym piwie zostało tylko wspomnienie...
      No widzisz. Może jednak próbuj zostawiać chociaż jedną albo dwie buteleczki przynajmniej na pół roku
      Po "przepisowym" miesiącu od zabutelkowania nie było niczym specjalnym. Ot, taki sobie i trochę lurowaty (!) pszeniczniak ze słabawą pianą (nota bene, nie napisałeś o niej nic, więc zakładam, że nadal była licha).
      Kurczę, nie pamiętam... Jakoś o niej nie napisałem i nie jestem pewien jaka była. Ale chyba całkiem niezła. Nie miałą zresztą szans długo się utrzymać, bo piwo było tak smaczne że zbyt szybko znikneło.
      Jednak drożdże 3056 Blend (tu podziękowania dla Endrio!), to mieszanka pszenicznych z innymi drożdżami górnej fermentacji. Może z tego powodu należałoby trochę dłużej odczekać?
      Przed spróbowaniem tego piwa zaprzeczyłbym. A teraz nie jestem już taki pewien. Być może rzeczywiście coś w tym jest. No ale raczej nie więcej niż 7 miesięcy.
      Zatem spróbujemy!
      Od czasu 26 warki warzyłem tylko lagery i prawie lagery , czyli alty.
      Ale od marca zacznę z pszenicą i... ALE! Muszę tylko reaktywować gęstwę otrzymaną od Endrio - London Ale III. - I tu żywię nadzieję na Twoje i Endrio porady! To będą dwie-trzy warki miesięcznie (lato sobie odpuszczę) i wolałbym uniknąć błędnych eksperymentów.
      No, dobra decyzja! Chętnie pomogę w ramach możliwości. Coraz bardziej smakuje mi moja warka nr 21 (ciemna czternastka), podeślę Ci ją za jakiś czas w celach poglądowych

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • ART
        Dobrzeń Wielki, Namysłowska 36, Al.Capone
        ART
        Sklep sieci Al.Capone, różnorodny wybór nie tylko piw ale i mocniejszych trunków, lokal klimatyzowany, piwo nie kisi się w zaduchu

        Trafiliśmy tu pierwszy raz nieco ponad tydzień temu śmigając po drodze. Pozytywne wrażenie, obsługa wie co i jak, może polecić nowości i opowiedzieć...
        2021-06-27, 11:30
      • bastion
        Ukraina, Valea Kuzmina, Dżerelna 1, Bukowinska Browarnia Tuko.
        bastion
        Ktoś coś słyszał, ktoś coś widział, ale konkretów żadnych, albo niewiele. W okolicach Czerniowców ma działać jakiś mały browarek, mocno utajniony, co nie jest jakimś novum w tamtych stronach.
        Przy moim pobycie tam, spróbowałem rozszyfrować tą zagadkę.
        Kilkanaście kilometrów...
        2021-04-21, 21:23
      • ART
        2018.09.07-09 - XVII Wielki Zlot Browar.bizu [Poręba k. Myślenic] - fakty
        ART
        (jak zwykle nieco chaotycznie, bo i późno ale i tak dwa dni wcześniej niż ostatnio i jak zwykle tumult innych zajęć na głowie, a trzeba ogłosić co najważniejsze)

        Proszę wytężać wzrok ogłaszam co następuje!

        oto już pełną parą szykuje się:

        XVII Wielki Zlot Forumowiczów...
        2018-07-04, 18:47
      • bastion
        Ukraina, Użgorod, Wierchowińska 38, Pivovarnia Yuber
        bastion
        Leżący w pobliżu granicy ze Słowacją Użgorod, w 2019 roku dorobił się kolejnego mikrusa o nazwie- Yuber. Umiejscowiony jest na skraju miasta w dzielnicy willowej. Do przejścia granicznego jest bardzo blisko, wystarczy z drogi do miasta odbić w boczną wąską drogę.

        Browar jest...
        2024-04-25, 21:48
      • dadek
        Książenice, Jarzębinowa 5, Browar Przetwórnia Chmielu
        dadek
        Już dawno nie byłem w tak nowym browarze, już działającym ale jeszcze przed premierą piw. Z Docentem planowaliśmy nawet wcześniejszą wizytę jednak Łukasz Śledziński (piwowar, od dwóch lat sędzia PSPD) zaproponował byśmy trochę poczekali aż piwa zakończą burzliwą fermentację i...
        2019-03-19, 04:45
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...