Browar "Lesia" - warka II "Wiśniowe ale"

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

Browar "Lesia" - warka II "Wiśniowe ale"

Piwo uwarzone przez Marcina_wc (dzięki ) według tej receptury.

Piwo ma kolor bardzo ciemnego rubinu, co wraz z mętnością sprawia wrażenie brunatności. Piana rewelacyjna - trzyma kożuszek do samego końca. Jest ona beżowa i drobnopęcherzykowa. Smak jest estrowo-słodowy, trochę mało intensywny. W smaku piwo jest pełne ale dominuje goryczka, troszkę chmielowa a troszkę od ziarna ale nie łączy się z palonością. Piwo to jest jak widać ciekawe w smaku.

Ostateczna ocena to prawie 5. Bardzo mi ono podeszło i sam sobie takie będę musiał zrobić. Przypomina mi ono jedno z piw Marusi, które kiedyś piłem.

P.S.
    Opakowania nie oceniam bo goła butelka jest opakowaniem neutralnym. W porównaniu jedak do tego piwa to jest to poprawa Przydałoby się jednak, żeby na kapslu była jakaś informacja skoro już etykiety nie ma

Jeszcze raz dzięki Marcin za piwo - smakowało mi bardzo

Krakowski Konkurs Piw Domowych !
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
    Piwo uwarzone przez Marcina_wc (dzięki ) według tej receptury.
    Przepraszam, za bajzel w temacie o moim warzeniu, ale piwo miało być uwarzone według podanej receptury. Przez drobne kłopoty przy warzeniu ostateczna receptura wygląda tak, a nazwa została zmieniona na nieszcęście.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2006-04-03, 22:48.

Comment

Related Topics

Collapse

• ART
      Nieczajna, Session Black IPA
      ART
      Piwo uwarzone na podstawie zwycięskiej receptury Pawła Wróbla w kategorii ... Session Black IPA w I Wielkopolskim Konkursie Piw Domowych.

ekstr, 12,5 alk. 5,3.

Piana gęsta obfita, beżowa, długotrwała.
      Gazu dużo. Może ciut za.
      Barwa - czarne nieprzejrzyste....
      2025-01-04, 23:48
    • darekd
      Knoblach, Frank Hopfen Pils
      darekd
      Browar z okolic Bambergu w bawarskiej Górnej Frankonii. Piwo z tego browaru często dostępne jest we wrocławskim lokalu FAM i uwarzone jest na nasz rynek.
      Stąd na ecie jest logo lokalu oraz browaru Moon Lark (nie wiem jaka jest rola tego browaru przy warzeniu, bo w swoich mediach ledwo się...
      2024-05-23, 22:11
    • darekd
      Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
      darekd
      Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
      ...
      2023-02-07, 23:16
    • Orzech1988
      X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
      Orzech1988
      Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
      2019-01-13, 21:23
    • darekd
      Reichenbrand, [Ritterguts Gose] Lichtenhainer Ritterguts Weisse
      darekd
      Ekipa kontraktowego Ritterguts Gose wyszła w warzeniu poza Gose i w saksońskim browarze Reichenbrand odtworzyli recepturę z Turyngii.
      Lichtenhainer to stary górnofermentacyjny styl, który podobnie jak Grodzisz jest nieco wędzone i podobnie jak Berliner Weisse do brzeczki dodano bakterie...
      2022-10-17, 21:01
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...