Piza, Milk Stout

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Piza, Milk Stout

    Kolejne piwko od kolegi z Wołowa.
    Rozlew: 11.09.2005
    Ekstrakt: 15,5 blg

    Piana: początkowo wielgachna, nie dająca dolać piwa, dość gruboziarnista, brązowa. Potem nagle opada i znika.
    Nagazowanie: duże, zmniejszające sie w miare picia, ale cały czas spore.
    Zapach: lekko spirytusowy, trochę słodowy.
    Smak: też lekko spirytusowy, co o tyle dziwne, że ogólnie piwo sprawia wrażenie raczej mało odfermentowanego, jest dość mało treściwe, bardziej gorzkie niz słodkie. No i bij zabij - ale ja czuję tu ekstrakt WESa Być może się właśnie wygłupiłam, ale to już tylko Autor może powiedzieć, bo absolutnie nie mam pojęcia, z czego robi swoje piwa
    Generalnie piwo mało złożone w smaku i ten posmak spirytusu - Śmieciowe lepsze było Ale cóż, każdy ma lepsze i gorsze warki
    Attached Files
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • piza
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.11
    • 7

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    piwo sprawia wrażenie raczej mało odfermentowanego
    bo odfermentowało słabo z 15,5 do ok 9 BLG (w tym 0.5 kg laktozy)
    No i bij zabij - ale ja czuję tu ekstrakt WESa Być może się właśnie wygłupiłam, ale to już tylko Autor może powiedzieć, bo absolutnie nie mam pojęcia, z czego robi swoje piwa
    to akurat (w przeciwieństwie do Śmieciowego) było prawie w całości zrobione ze słodu - (prawie) wg przepisu ze strony Browamatora. Jak ten ekstrakt wyczułaś to nawet sam Autor nie wie
    Śmieciowe lepsze było Ale cóż, każdy ma lepsze i gorsze warki
    Mi akurat Milk Stout o wiele bardziej niż Śmieciowe smakuje

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piza

      to akurat (w przeciwieństwie do Śmieciowego) było prawie w całości zrobione ze słodu - (prawie) wg przepisu ze strony Browamatora. Jak ten ekstrakt wyczułaś to nawet sam Autor nie wie
      Ale aleee... PRAWIE w całości ze słodu, to co, jakiś ekstrakcik się zabłąkał? Czy miałeś na mysli dodatek laktozy?

      A tak po za tym, kurka, co mnie podkusiło, zeby pisać o tym ekstrakcie
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • piza
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2003.11
        • 7

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Ale aleee... PRAWIE w całości ze słodu, to co, jakiś ekstrakcik się zabłąkał? Czy miałeś na mysli dodatek laktozy?
        Płatki jęczmienne błyskawiczne w ilości 0.5 kg jeszcze dodałem .
        A ekstrakcik tylko do startera się zabłąkał
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        A tak po za tym, kurka, co mnie podkusiło, zeby pisać o tym ekstrakcie
        Może masz tak wyczulony smak, że nawet tę odrobinę ze startera wyczułaś?
        Last edited by piza; 2006-04-04, 22:37.

        Comment

        • Bombadil13
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 2479

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piza
          A ekstrakcik tylko do startera się zabłąkał
          To jednak Marusi zmysł nie mylił
          Poszukuję

          Comment

          Przetwarzanie...
          X