Browar Infam "Taki sobie mocniejszy lagerek"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Małażonka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 4602

    #1

    Browar Infam "Taki sobie mocniejszy lagerek"

    Warka nr 6: 14,5 ºBlg; 5,7% alk.

    Otrzymaliśmy dwie wersje piwa: 1. glukoza użyta do refermentacji piwa i 2. brzeczka użyta do refermentacji piwa (różnice wyraźnie zauważyliśmy jedynie w pianie)
    Barwa: jasnego złota
    Klarowność: niepełna, charakterystyczna dla piwa domowego (piwo po miesiącu leżakowania)
    Piana: drobno i średniopęcherzykowa, długo utrzymująca się na powierzchni piwa (do refermentacji użyta glukoza) i piana typowo drobnopęcherzykowa, równie długo utrzymująca się na powierzchni piwa, choć z początku tworząca znacznie mniejszą czapę (do refermentacji użyta brzeczka)
    Nagazowanie: wysokie
    Zapach: chmielowo – słodowy, z drożdżowym aromatem
    Smak: bogaty – wyraźnie słodowy, zrównoważony chmielową nutą, lekko owocowy i... rozgrzewający. Wyraźnie, ale nie nachalnie alkoholowe. Akcenty drożdżowe dopełniają dzieła
    Pierwsze, wypite przez nas, piwo z tego browaru i od razu ma się chęć na następne. Bardzo udana warka. Gratulacje!!!!
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2006-04-23, 21:38.

  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
    Otrzymaliśmy dwie wersje piwa: 1. glukoza użyta do refermentacji piwa i 2. brzeczka użyta do refermentacji piwa (różnice wyraźnie zauważyliśmy jedynie w pianie)
    To znaczy, w którym przypadku lepsza była piana ?

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      #3
      A co to znaczy lepsza?
      Ładniejsza (drobniejsza) piana była przy refermentacji z brzeczką.
      Za to, ta w piwie refermentowanym z glukozą z początku była "bujniejsza"

      Różnice te nie były jednak jakieś olbrzymie. W obu przypadkach piana do końca smakowania pozostawała na piwie, w obu przypadkach po wypiciu piwa na szklance pozostawały charakterystyczne białe "ślady"...

      Comment

      • Infam
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.05
        • 715

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
        [...] Ładniejsza (drobniejsza) piana była przy refermentacji z brzeczką.
        Za to, ta w piwie refermentowanym z glukozą z początku była "bujniejsza" [...]
        Na wstępie wielkie dzięki za ocenę. Jest chyba zbyt przychylna
        Ale teraz upewniłem się, że mogę przytargać kilka butli do Wrocka.

        Co do refermentacji:
        Piwko z glokozą: 5g/butlę
        Piwko z brzeczką (w przeliczeniu na glukozę): 3,4g/butlę
        Stąd zapewne wynika drobna różnica w ilości piany.
        "Dużo to nie znaczy Dobrze
        Dobrze znaczy dużo"

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • bartek90
          Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
          bartek90
          Cześć wszystkim,
          jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
          Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
          2020-05-14, 12:41
        • konrad93
          Ile wody do refermentacji?
          konrad93
          Witam. Jestem tutaj nowy. Właśnie kończy się cicha fermentacja w moim drugim w życiu piwie ( Coopers Stout). Chcialbym do refermentacji użyć roztworu cukru i wody. O ile ilość potrzebnego cukru znam to nie wiem ile wody użyć. Kalkulator prosi o podanie poczatkowego blg, którego nie znam....
          2017-10-04, 10:50
        • dadek
          Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
          dadek
          Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
          2024-10-23, 00:37
        • grodek
          Sprzedam kapslownicę Grifo Heavy Duty
          grodek
          Sprzedam kapslownicę stołową Grifo Heavy Duty. Użyta kilka razy, stan bardzo dobry. Mogę podwieźć w okolice Polkowic, Lubina, Chojnowa lub Bolesławca albo wysyłka kurierem. Cena 150 zł + kw.
          2024-03-10, 18:37
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...