Browar Infam "Taki sobie mocniejszy lagerek"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Małażonka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 4602

    Browar Infam "Taki sobie mocniejszy lagerek"

    Warka nr 6: 14,5 ºBlg; 5,7% alk.

    Otrzymaliśmy dwie wersje piwa: 1. glukoza użyta do refermentacji piwa i 2. brzeczka użyta do refermentacji piwa (różnice wyraźnie zauważyliśmy jedynie w pianie)
    Barwa: jasnego złota
    Klarowność: niepełna, charakterystyczna dla piwa domowego (piwo po miesiącu leżakowania)
    Piana: drobno i średniopęcherzykowa, długo utrzymująca się na powierzchni piwa (do refermentacji użyta glukoza) i piana typowo drobnopęcherzykowa, równie długo utrzymująca się na powierzchni piwa, choć z początku tworząca znacznie mniejszą czapę (do refermentacji użyta brzeczka)
    Nagazowanie: wysokie
    Zapach: chmielowo – słodowy, z drożdżowym aromatem
    Smak: bogaty – wyraźnie słodowy, zrównoważony chmielową nutą, lekko owocowy i... rozgrzewający. Wyraźnie, ale nie nachalnie alkoholowe. Akcenty drożdżowe dopełniają dzieła
    Pierwsze, wypite przez nas, piwo z tego browaru i od razu ma się chęć na następne. Bardzo udana warka. Gratulacje!!!!
    Attached Files
    Last edited by Małażonka; 2006-04-23, 21:38.

  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
    Otrzymaliśmy dwie wersje piwa: 1. glukoza użyta do refermentacji piwa i 2. brzeczka użyta do refermentacji piwa (różnice wyraźnie zauważyliśmy jedynie w pianie)
    To znaczy, w którym przypadku lepsza była piana ?

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      #3
      A co to znaczy lepsza?
      Ładniejsza (drobniejsza) piana była przy refermentacji z brzeczką.
      Za to, ta w piwie refermentowanym z glukozą z początku była "bujniejsza"

      Różnice te nie były jednak jakieś olbrzymie. W obu przypadkach piana do końca smakowania pozostawała na piwie, w obu przypadkach po wypiciu piwa na szklance pozostawały charakterystyczne białe "ślady"...

      Comment

      • Infam
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.05
        • 715

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
        [...] Ładniejsza (drobniejsza) piana była przy refermentacji z brzeczką.
        Za to, ta w piwie refermentowanym z glukozą z początku była "bujniejsza" [...]
        Na wstępie wielkie dzięki za ocenę. Jest chyba zbyt przychylna
        Ale teraz upewniłem się, że mogę przytargać kilka butli do Wrocka.

        Co do refermentacji:
        Piwko z glokozą: 5g/butlę
        Piwko z brzeczką (w przeliczeniu na glukozę): 3,4g/butlę
        Stąd zapewne wynika drobna różnica w ilości piany.
        "Dużo to nie znaczy Dobrze
        Dobrze znaczy dużo"

        Comment

        Przetwarzanie...
        X