Mimo warszawskiej prochibicji, skosztowaliśmy w zaciszu domowym jednego z otrzymanych piw CzPiP, i tak:
Barwa: mocnej, czerwonej herbaty
Klarowność: średnia ( a może to "lodówkowe" zmętnienie?)
Piana: lekko kremowa, gęsta, stosunkowo długo utrzymująca się na powierzchni piwa
Nagazowanie: dosyć wysokie
Zapach: lekko owocowe (cytrusowe?) nuty wyraźnie przykryte aromatem chmielowym
Smak: przede wszystkim wyraźnie goryczkowy, prawie na równi pojawiają się nuty karmelowe, nieco w tle "ogólnosłodowe" i w końcu posmaku owocowe. Posmak długi, "lepki", przyjemny
Ogółem: Piwo bardzo udane (o czym świadczy zajęte przez nie miejsce na konkursie), ale gdybyśmy dostali je bez informacji o rodzaju fermentacji, mielibyśmy zagwozdkę: pełność typowa dla piw górnej fermentacji, goryczka dla dolnej, owocowe nuty niby istnieją, ale zbyt słabe, by uznać to piwo za typowego ale. Niezależnie od rodzaju fermentacji uznaliśmy zgodnie (ja i Maciek): piwo bardzo, bardzo udane, jak zresztą wszystkie Marusiowe, które piliśmy do tej pory.
I jeszcze zdjęcie (niestety "trochę" prześwietlone):
Barwa: mocnej, czerwonej herbaty
Klarowność: średnia ( a może to "lodówkowe" zmętnienie?)
Piana: lekko kremowa, gęsta, stosunkowo długo utrzymująca się na powierzchni piwa
Nagazowanie: dosyć wysokie
Zapach: lekko owocowe (cytrusowe?) nuty wyraźnie przykryte aromatem chmielowym
Smak: przede wszystkim wyraźnie goryczkowy, prawie na równi pojawiają się nuty karmelowe, nieco w tle "ogólnosłodowe" i w końcu posmaku owocowe. Posmak długi, "lepki", przyjemny
Ogółem: Piwo bardzo udane (o czym świadczy zajęte przez nie miejsce na konkursie), ale gdybyśmy dostali je bez informacji o rodzaju fermentacji, mielibyśmy zagwozdkę: pełność typowa dla piw górnej fermentacji, goryczka dla dolnej, owocowe nuty niby istnieją, ale zbyt słabe, by uznać to piwo za typowego ale. Niezależnie od rodzaju fermentacji uznaliśmy zgodnie (ja i Maciek): piwo bardzo, bardzo udane, jak zresztą wszystkie Marusiowe, które piliśmy do tej pory.
I jeszcze zdjęcie (niestety "trochę" prześwietlone):
Comment