Ralph (Browarzyciel) - #33 hefe weizen 'Reaktywacja'

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #1

    Ralph (Browarzyciel) - #33 hefe weizen 'Reaktywacja'

    Piwo, które zajęło 3 miejsce w IV Konkursie Piw Domowych w Żywcu.

    Kolor cytrynowo złoty. Piana równa, średniopęcherzykowa. Z początku tworzy OLBRZYMIĄ czapę, że aż trudno do szklanki piwo przelać. Do końca pozostaje w postaci kożuszka. W smaku dominuje baban. Goździk raczej tylko zaznaczony, bardzo w tle (rozumiem, że piwo fermentowane było bliżej 22*). Goryczka wyczuwalna ale nie wiem czy od chmielu, czy to może raczej cierpkość od jęczmiennej łuski. W zapachu wyraźny banan. Etykieta profesjonalna z drukarni. Na niej pieczątkami wybite wszystkie dane o piwie. Można pozazdrościć

    Jedynym minusem piwa jest według mnie zbytnia cierpkość/goryczka.
    Ale i tak oceniam je na 4.5

    Dzieki Rafał

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !
  • Browarzyciel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.08
    • 357

    #2
    Ta cierpkość musi pochodzić od czegoś innego niż chmielu, gdyż na 30 litrów użyłem jedynie 50 g szyszki lubelskiego 2,7 akw. Kilka następnych warek zrobiłem z większą ilością chmielu, ale i są nieco bardziej słodowe (trochę mniej odfermentowane). Chyba nawet masz jedną próbkę

    Pozdrawiam

    R.
    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #3
      Piwo spożywane w czasie meczu Brazylia - Ghana (to dla potomnych ).
      Dotarło do mnie dzisiaj w paczce wraz z innymi pięcioma piwami - wszystkie cechuje piękne opakowanie, co zdaje się jest charakterystyczne dla browaru RALPHa.
      Jako że to pszeniczniak, nie dałem mu dłużej odstać w chłodziarce. Przynajmniej jest idealnie mętne

      Piwo uwarzone 29 marca br. Jest dość głęboko odfermentowane. Ekstrakt 11,5 Blg, alc. 4,8.
      Brakuje mi w nim kwaskowatości piwnych szampanów. Goryczka jest ledwie wyczuwalna (mogła byc większa); dobrze, że Browarzyciel zwiekszył udział chmielu w kolejnych pszeniczniakach. Nie wyczuwam cierpkości, o której napisał Shlangbaum.

      Pomimo drobnych niuansów, o których napisałem wyżej, piwo jest pyszne, tym bardziej, że uwielbiam przewagę "bananów", które łechcą nozdrza podczas degustacji. Takie piwo, to prawdziwy dar na letnie upały.
      Mój pszeniczniak, fermentowany w temp. 18 st. C, na drożdżach Wyeast 3056, którego własnie sobie otworzyłem w celach porównawczych, już nie jest tak dobry. Zatem chylę czoła, gratuluję i zapewniam, że na wszelkie dostawy z browaru RALPH moje drzwi stoją otworem

      PS. Ralph zapewnia, że kolejne jego pszeniczniaki, z których dwa jeszcze stoja w chłodziarce, biją na głowę to piwo. I z zazdrością, aczkolwiek w ciemno, ja mu w to wierzę...

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Pankracy
        2024.02.13, Resursa Obywatelska, Radom. "Browar Radomski - reaktywacja"
        Pankracy
        13 lutego 2024 roku o godz. 18:00 w Resursie Obywatelskiej w Radomiu odbędzie się prezentacja na temat Browaru J. Saskiego. W ramach retrospotkania zostanie przybliżona historia browaru przy ul. Limanowskiego. Będzie również obecny Jarosław Kołsut, który opowie o reaktywacji browaru w 2024...
        2024-02-01, 15:04
      • darekd
        Maians, Espiga Crescent Moon
        darekd
        Nowoczesny rzemieślniczy browar z katalońskiego Sant Llorenç d'Hortons pod Barceloną, o którym pisał Wpadzio:

        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...spiga-pale-ale

        Właściwie to wszystkie ich piwa to marka Espiga, tak że kojarzy się to z nazwą browaru.

        Określone...
        2023-06-18, 22:22
      • darekd
        Łańcut, GlassGO
        darekd
        Black Currant Wee Heavy BA

        Ekstr. 25%
        Alk. 11% (to już właściwie jakiś szkocki barley wine)

        Nie wspominają w beczce po czym leżakowało, zatem domyślam się, że w czystej. W składzie czarna porzeczka i wanilia. Chmiele Warrior i Fuggles

        Aromat- ciężki z melasą,
        ...
        2024-07-21, 01:04
      • darekd
        Zarzecze [Kingpin], Burlesca
        darekd
        Saison leżakowany po czerwonym winie Rondo z dolnośląskiej winnicy Moderna. Nagroda Kraft Roku 2022 (Wood&Barrel Aged Wild Beer)

        14% ekstr.
        6,9% alk.

        Chmiele: East Kent Golding, Styrian Golding, Hallertau Blanc, Nelson Sauvin. Jest też skórka pomarańczy
        ...
        2023-08-28, 23:16
      • darekd
        Racibórz, Raciborskie Amora Preta
        darekd
        Racibórz kontynuuje fajny pomysł z serią piw na polskich chmielach. Wcześniej był już Książęcy, Oktawia i Zula,
        teraz pojawiły się EXP 2/20, Tomyski i Amora Preta (wszystko w sieci Aldi).

        11% ekstr.
        4,5% alk.

        Chmiel Amora Preta był już wykorzystywany...
        2023-04-08, 22:42
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...