Piwo według tej receptury.
Blg >12.5
Wrażenia sensoryczne:
Kolor ciemnobursztynowy(+). Piana z początku kłopotliwa, później szybko opada do plam na piwie. Butelkowałeś 25.V więc powinna być już w swojej szczytowej formie(-). W zapachu wyczuwam lekkiego banana(+) i zrównoważony chmiel aromatyczny(+). W smaku piwo BARDZO SMACZNE - Pełne i aksamitne(+). Brakuje mu trochę banana, jest mało skonkretyzowany jakiś taki(-). Goździk lekko wyczuwalny(+). Dziwna gorycz w ustach pod koniec picia piwa(-).
Refleksje technologiczne:
1.Szkoda, że nie zastosowałeś Ahumba dekokcji, podczas której ma miejsce zwiększone wytwarzanie melanoidyn w stosunku do infuzji. Odpowiadają one za bogactwo smakowe. W efekcie typowe dla pszeniczniaków smaki i aromaty są słabsze niż być powinny.
2.Akcenty bardziej na goździk niż na banan wynikają też chyba z dłuższej przerwy ferulikowej.
3.Trzeba było sobie darować 12 minutową przerwę białkową a miałbyś pianę większą. Podczas innych przerw też działają enzymy uwalniające białka więc wystarczyłoby
Blg >12.5

Wrażenia sensoryczne:
Kolor ciemnobursztynowy(+). Piana z początku kłopotliwa, później szybko opada do plam na piwie. Butelkowałeś 25.V więc powinna być już w swojej szczytowej formie(-). W zapachu wyczuwam lekkiego banana(+) i zrównoważony chmiel aromatyczny(+). W smaku piwo BARDZO SMACZNE - Pełne i aksamitne(+). Brakuje mu trochę banana, jest mało skonkretyzowany jakiś taki(-). Goździk lekko wyczuwalny(+). Dziwna gorycz w ustach pod koniec picia piwa(-).
Refleksje technologiczne:
1.Szkoda, że nie zastosowałeś Ahumba dekokcji, podczas której ma miejsce zwiększone wytwarzanie melanoidyn w stosunku do infuzji. Odpowiadają one za bogactwo smakowe. W efekcie typowe dla pszeniczniaków smaki i aromaty są słabsze niż być powinny.
2.Akcenty bardziej na goździk niż na banan wynikają też chyba z dłuższej przerwy ferulikowej.
3.Trzeba było sobie darować 12 minutową przerwę białkową a miałbyś pianę większą. Podczas innych przerw też działają enzymy uwalniające białka więc wystarczyłoby

Bardzo ciekawe piwo, które jest smaczne a jednocześnie może chyba stanowić rewelacyjną naukę dla innych piwowarów,
jak sprawdzają się w praktyce książkowe teorie.
Dzięki Ahumba
jak sprawdzają się w praktyce książkowe teorie.
Dzięki Ahumba

Comment