Czterej z Portierni i Pils - Kolsch Niewiadomy :) (warka #57)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #1

    Czterej z Portierni i Pils - Kolsch Niewiadomy :) (warka #57)

    "Miękkie" i delikatne w smaku. Nasysenie wyszło duże, a piany za to w ogóle. Ale bardzo ciekawe piwko. Czuć pszeniczkę z lekko cytrynowym posmakiem. Pobudza lepiej od kawy. Kolor jasny, mętny - biały chciałoby się rzec.
    Bardzo ciekawy weissbier. Mniam!
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Tak, nagazowanie dobre, a piany jakoś zabrakło Ale to bardzo młode piwko, czasem po odlezakowaniu piana się pojawia.

    Ale nie jestem pewna, czy piwo typu koelsch mozna nazwać weissbierem, owszem, jest tam dodatek pszenicy, ale tylko dodatek
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      Ale nie jestem pewna, czy piwo typu koelsch mozna nazwać weissbierem, owszem, jest tam dodatek pszenicy, ale tylko dodatek
      W sumie smaku koelscha nie znam, ale Wasz kolsch przypomina mi znane mi weissy...
      A zwał go jakkolwiek... Grunt, że smaczne, bardzo smaczne...

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Piję właśnie mojego koelscha - pianka jak ta lala już A Ty, po prostu, zamiast odczekać, aż się piwo ustoi i bedzie klarowne, zbełtane pozlotowe, łakomczuchu, wypiłeś, stąd drożdżowe smaczki
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • kloss
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 2526

          #5
          Piwo bardzo sympatyczne,aczkolwiek chyba nie do końca to jest koelsch.
          Rzeczywiście trochę zbliża się smakowo do weissa, ale weissem na pewno nie jest.
          W smaku owocowe-cytrusowe,lekko kwaskowe,orzeżwiające i niemal pozbawione goryczki.
          Koelsche,które piłem były jednak bardziej wytrawne i nieco mniej owocowe.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Zrobiłam piwko wg instrukcji na koelscha i w opisie jest, że ma mieć posmaczki owocowe, a chmielu kazali prawie w ogóle nie dać Ale zgadzam się, że prawdziwy Koelsch jest przede wszystkim bardziej wytrawny. Tym niemniej bardzo mi taki typ piwa posmakował i zamierzam je włączyć na stałe do repertuaru Portierni
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • kloss
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 2526

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Tym niemniej bardzo mi taki typ piwa posmakował i zamierzam je włączyć na stałe do repertuaru Portierni
              Jestem jak najbardziej za.
              Wprawdzie nie miałem okazji porównać go z oryginalnym koelschem "face to face" , ale jeśli pamięć nie płata mi figli, to Twój produkt bardziej mi smakował od oryginalnego koelscha, a przynajmniej mam takie wrażenie.

              Comment

              • Ahumba
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 9128

                #8
                Skoro ja się odzywam w takim temacie, to MUSIAŁO mi to piwo smakować.
                Choć nie musiało, to BARDZO mi odpowiadał ten smak i z chęcią posmakuję następnego Twojego kolscha, albo i sam spróbuję uwarzyć.
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                Comment

                • grzech
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.04
                  • 4592

                  #9
                  Fabrycznego koelscha piłem dawno i za bardzo nie pamiętam jego smaku. Ten miał świetną pianę, spore nasycenie, był lekko mętny. Zapach ciekawy, aromatyczny, chlebowo-owocowy. Smak za to mniej ciekawy - spora wytrawność. A może taki właśnie miał być ? Jeśli tak, to mimo wszystko za bardzo mi nie podeszło.

                  Comment

                  • messer
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.10
                    • 80

                    #10
                    Piwo całkiem smaczne. Pianka w postaci cienkiej warstewki utrzymywała się do końca. W smaku czuć pszenicę lekko kwaskową (mniam!). Bardzo atrakcyjna etykieta! Gratuluję wykonania
                    Attached Files

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • darekd
                      Czterej z Portierni i Pils, Rauchweizenbock
                      darekd
                      Pszeniczny koźlak wędzony z tego legendarnego, kultowego browaru. Uwarzony jesienią 2020 r.

                      16% ekstr.
                      6,7% alk.

                      Aromat - banany, gożdziki, lekka wędzoność, delikatne cytrusy
                      Piana - umiarkowana, dość trwała
                      Barwa - brązowo-bursztynowo-brunatna,...
                      2021-02-12, 22:54
                    • RomaNzRumunii
                      Kolsch temperatura fermentacji
                      RomaNzRumunii
                      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                      2023-11-25, 21:07
                    • pebejot
                      USA, San Francisco, 1000 Great Hwy, Beach Chalet Brewery and Restaurant
                      pebejot
                      Najstarszy istniejący browar restauracyjny w San Francisco działa od 1997 roku.
                      Znajduje się w zachodniej części miasta nad samym brzegiem Oceanu Spokojnego w dzielnicy Ocean Beach.
                      Można tu dotrzeć linią N muni-metra do stacji końcowej Ocean Beach. Muni-metro to system miejskiego...
                      2022-04-18, 11:41
                    • darekd
                      Früh [Schreckenskammer], Kölsch
                      darekd
                      Schreckenskammer to dawny koloński browar, którego historia sięgać ma średniowiecza a kres przynosi II wojna, kiedy budynek browaru uległ zniszczeniu w wyniku alianckich nalotów. Na jego miejscu powstał dworzec autobusowy. Przedwojenni właściciele otrzymali nieruchomość w innym miejscu,...
                      2021-12-02, 23:25
                    • etman
                      Warzenie bez kompromisów, Randy Mosher (wydanie polskie)
                      etman
                      Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.


                      Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.

                      Zawiera polski dodatek...
                      2025-01-03, 00:43
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...