Mapajak, Browar Św. Hildegarda, Piwo Grodziskie

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

Mapajak, Browar Św. Hildegarda, Piwo Grodziskie

Kiedy otwierałem paczkę od Mapajaka z piwami na I KKPD miałem nadzieję, że w środku będzie jego słynne piwo grodziskie. Nie zawiodłem się.

Dostałem piwo z 7 warki uważone tak.
    Blg 14
    alk 5%
    butelkowano 8 XI 2007

Piwo jest bardzo jasne, słomkowe. Piana gęsta i bardzo trwała - utrudnia nalewanie ale warto poczekać Smak jest lekki z wędzonym aromatem w tle i przebijającą się goryczką. Kiedy się je pije, to faktycznie ma w sobie coś z szampana. Mocy nie wyczułem specjalnie ale bardzo orzeźwiło mnie kiedy po kilkunastu godzinach harówy otworzyłem je sobie wieczorem czekając na dzwonek mikrofalówki, że kolacja jest już gotowa...

Krakowski Konkurs Piw Domowych !
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24004

uwa... co?
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

Takie tam poetyckie wspominki, któregoś z ciężkich wieczorów

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

Related Topics

Collapse

• e-prezes
        Grodzisk, Modern Grodziskie
        e-prezes
        Było już "a la grodziskie", "quasi grodziskie", "w stylu grodziskie", "grodziskie 2.0", "hoppy grodziskie" a nawet grodziskie, które nie smakowało jak grodziskie. Cóż przyszła pora na wersję "modern". Czym ten modern typ się wyróżnia..?...
        2024-04-18, 07:24
      • slipa
        Standardy - od kiedy do kiedy
        slipa
        Czy ktoś może się zastanawiał, albo wie, kiedy pojawiła się pierwsza etykieta "standard" i w jakim browarze?
        I do kiedy były używane, bo niby to okres 1950-55, ale np. w Olsztynie produkcję piwa rozpoczęto w 1963 a 5 różnych etykiet typu standard jest znanych z tego browaru....
        2024-05-07, 09:54
      • etman
        Piwowar nr 50
        etman
        Hejka, przez jakiś będę się tu udzielał w imieniu Centrum Piwowarstwa

Niedawno dotarł do nas Piwowar nr 50.

Numer 50 magazynu "Piwowar" skupia się głównie na grodziskim piwowarstwie, prezentując różnorodne aspekty tego stylu. Zawiera wywiady z pasjonatami...
        2024-09-18, 13:25
      • darekd
        Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
        darekd
        Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
        ...
        2023-02-07, 23:16
      • kaczka116
        Pinta, a'la Grodziskie 2010-2020
        kaczka116
        Piwo gotowe do oceny
        2020-09-12, 21:00
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...