Borysowy Browar, Warka nr 33

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    Borysowy Browar, Warka nr 33

    Dostałem egzemplarz tej książki (z gołą okładką) od autora w sierpniu, więc zdążył się dobrze wyleżakować. Przeczytałem w grudniu, teraz spisuję z mojego notatnika czytelniczego.
    Jasnobrązowe, mętne (tzn. było dobrze sklarowane ale zamerdałem bo tak lubię), piana po nalaniu z góry wysoka, średniobąbelkowa, nietrwała.
    Zapach owocowy (wiśnie, śliwki), winny, słodowy.
    Smak najpierw łagodnie owocowo-słodowy, przechodzi w bardziej kwaskowato-owocowy, na koniec lekki, przyjemnie rozgrzewający alkoholowy posmak.
    Trochę myli ciemnym kolorem, poza tym bym powiedział że to dobry tripel w belgijskim stylu. Za cholerę nie pamiętam jak Borys określił gatunek literacki.

    Niedawno dostałem jeszcze jedną sztukę więc będzie okazja do ponownej lektury. Dzięki Borys!
    Attached Files
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • Borysko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.02
    • 1144

    #2
    Co do gatunku to dobrze trafiłeś, parametry ekstrakt/alko ma tripelowe, a kolor bardziej w stronę dubbela. Ciekawe czy poczujesz jakąś zmianę w tym drugim egzemplarzu, który czekał sobie nie niepokojony w chłodnej piwnicy
    Sorry za okładkę, ale zawsze bardziej przykładam się do treści niż formy

    Comment

    • lzkamil
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 3611

      #3
      Przeczytane jeszcze raz rok później.

      Parametry wizualne się nie zmieniły.
      Zapach się niewiele zmienił, może jest trochę "ciemniejszy" co mu wyszło na korzyść, pozostałe składniki pozostały.
      Smak jest też zdecydowanie bardziej ciemnosłodowy, dużo mniej kwaskowatości, owocowa nutka się trzyma, mniej odczuwalny woltaż.
      Teraz jest jak dublo-tripel. Muszę wymyślić nazwę tego stylu, coś od "dwa i pół" po flamandzku
      Rok leżakowania mu zdecydowanie wyszedł na dobre. Borys, jeszcze raz dzięki!
      Last edited by lzkamil; 2008-01-04, 23:53.
      Lepszy jabol pod okapem
      niż GŻ, CP i KP !


      Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

      Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

      Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

      Comment

      Przetwarzanie...
      X