Czterej z Portierni i Pils - Piwo jasne pełne #67a

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • strzelczyk76
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.11
    • 823

    Czterej z Portierni i Pils - Piwo jasne pełne #67a

    Wreszcie jakiś dolniaczek z CZPiP - ale źłośliwy piwowar zrobił piwo, które broni się przed wypiciem!

    Duży i głośny syk przy otwarciu - nalewam i oto 1/3 piwa- reszta nieopadająca piana w kuflu - a reszta wydostaje się z butelki... nagazowanie ogromne, wir jak w pszenicach.


    15 min. później - można dolać resztę.


    Kolor idealnie żółty - nie jasny, nie ciemny - takie 100% Y w palecie CMYK
    Piwo bardzo klarowne, ale otwarcie powoduje podnisienie drożdży - i potem mamy klasyczne niefiltrowane.

    W smaku nienachalna, choć wyraźnie zaznaczona goryczka, lekkie cytrusowe nutki oraz spokojna zrównoważona słodowość - idealna jak na to Blg (12). Żadnych obcych czy nieprzyjemnych posmaków. Mimo że lager ma 2 mies. wydaje sie już dobrze dojrzały.

    Podsumowując piwo smaczne, bardzo mocno gazowane - dla cierpliwych
    NORMALNOŚĆ



    Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    #2
    Ja napełniłem dwie szklanki półlitrowe pianą i dopiero w trzecią udało mi się zmieścić resztę piwa. Piana jak w pszenicy! U mnie miał już chyba ponad 3 miesiące, ale ani troszkę nie zwytrawniał. Goryczka w normie, słodowość idealna i ta sytość... miodzio.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      To piwo jest starsze niż 2 miesiące - II nagroda na WWP
      A niestety z wiekiem coraz bardziej się nagazowuje, bo nie mam odpowiednich warunków na przechowywanie lagerów no i jak sobie stoi w 18 stopniach, to zaczyna szaleć

      Receptura na piwo konkursowe sprawdziła się - będę powtarzać, ale w zimie
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      Przetwarzanie...
      X