Czesiek, #5, Kryształ

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JAckson
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2004.05
    • 6123

Czesiek, #5, Kryształ

Piwo robione na wzór zwierzynieckiego Kryształu.
    Kolor jasnozłoty z żółtymi dodatkami. Bardzo klarowne na początku. Potem wpada osad drożdżowy.
    Piana potężna, śnieżno biała, sztywna, tworzy grzybek ze trzy centymetry ponad krawędź szkła. Z czasem opada do pełnego, sporego nalotu mocno oblepiając szkło.
    Zapach mocno chmielowy z trochę zbyt mocną nutą drożdżową. Może za długo stało na cichej?
    Smak przyjemnie mocno goryczkowy i również wyczuwalna nuta drożdżowa.
    Nasycenie odpowiednie.
    Opakowanie standardowe

Przyjemne, lekkie piwo w sam raz na letni czas. Gdyby nie zbyt mocny posmak drożdży rzeczywiście przypominałoby Kryształ, a wiem, że Janek starał się wzorować na oryginalnej recepturze tego piwa.

Musze przyznać, że Janek robi coraz lepsze piwa
    MM961
    4:-)

Related Topics

Collapse

• Warzywo
    Drastyczne podwyżki cen piwa po zamknięciu
    Warzywo
    Nie wiem jak jest w innych miastach ale w Warszawie można zaobserwować drastyczne podwyżki cen piw (nie wszędzie ale jednak granica poszła mocno w górę). O ile wcześniej w miejscach takich jak Pod Kopytem czy Czeska Piviarnia piwa kosztowały około 7 złotych , dzisiaj poszły do 10 zł, W...
    2021-05-23, 22:15
  • dadek
    Niemcy, Nürnberg (Norymberga), Hallplatz 2, Mautkeller
    dadek
    Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
    2025-01-29, 04:15
  • Prusak
    Sulewski, Nowoczesny Pils
    Prusak
    Parametry: E: 12 % wag, Alk: 4, 9 % vol.
    Ciekawe.
    Hoho, tego się nie spodziewałem po "nowoczesnym" pilsie. W składzie Halleratuer, Lubelski, Simcoe, Sybilla.
    Jaki efekt? Goryczka intesywna, ale w zapachu i smaku towarzyszy jej wyraźne masło. Czułem cały czas jakbym...
    2024-11-22, 00:04
  • darekd
    De Leite, Paljas Blonde
    darekd
    Dawniej Paljas był marką browaru kontraktowego Henricus warzoną w browarze Anders. Od 2021 r. jest to marka browaru De Leite z Flandrii Zachodniej.

Alk. 6%
    IBU 30

Chmiele: Magnum, Styrian Golding, East Kent Golding i Saaz

Aromat - połączenie łagodnego...
    2024-09-08, 02:14
  • dadek
    Austria,Wiedeń,Mariahilfer Str.156-158, Brauhof Wien Fünfhaus/Kaltenhauser Botschaft
    dadek
    Kolejny wiedeński browar odwiedziliśmy na zakończenie dnia 29.04.2024.
    Wielka, stylowa, 5-piętrowa kamienica o pięknie zdobionej białej elewacji, znajduje się w dzielnicy Füfhaus w odległości 600 m od dworca Wien Westbahnhof. Mieści się tu 4-gwiazdkowy hotel, a od 2019 roku także...
    2024-05-23, 02:04
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...