Wielki_B, warka 49

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24004

    #1

    Wielki_B, warka 49

    przezroczysta butelka kształtu zwierzynieckiego granatu. etykiety brak, warka nr 49. parametry nieznane.

    piana zgrabna, średnio bąblasta, stosunkowo trwała. kolor bursztynowo-czerwonawy. klarowne (zlane znad osadu). Dobrze nasycone drobnymi bąbelkami CO2. zapach - silnie aromatyczno-trawiasto-chmielowy. Fajna, zadziorna goryczka, choć może przysłaniająca inne walory smakowe, pełne w smaku. po przełknięciu chyba taki smaczek od naświetlenia się wkradł, ale nie za mocny.

    bardzo dobre piwo!

    dzięki Wielki_B!
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    po przełknięciu chyba taki smaczek od naświetlenia się wkradł, ale nie za mocny.
    Dzięki za dość kurtuazyjne potraktowanie tego piwa. O ile jednak pamiętam, to nie słonko, lecz bakteria, którą w pszowskim gronie nazywamy "skarpetową", wkradała sie w owym czasie do moich piw. To było piwo typu czerwony lager.
    Nie do wiary, ale naprawdę bakteria ta dokuczyła mi w ponad 20 warkach! W jednych dawała sie bardziej, w drugich mniej we znaki.
    Jej skrytobójczość polegała na tym, że podczas butelkowania piwo wydawało się świetne. A potem powstawał smaczek, który właśnie wyczułeś.
    Dopiero przy warce nr 69 wyeliminowałem to dziadostwo!

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24004

      #3
      heh , w tej skarpetce coś jest
      też moje dczucie szło w tym kierunku.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
        Nie do wiary, ale naprawdę bakteria ta dokuczyła mi w ponad 20 warkach! W jednych dawała sie bardziej, w drugich mniej we znaki.
        Jej skrytobójczość polegała na tym, że podczas butelkowania piwo wydawało się świetne. A potem powstawał smaczek, który właśnie wyczułeś.
        Dopiero przy warce nr 69 wyeliminowałem to dziadostwo!
        Napisz proszę, gdzie się ta bakteria przechowywała i jakimi procedurami sterylizacyjnymi ją w końcu usunąłeś?

        Comment

        • Wielki_B
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.02
          • 1968

          #5
          Bakteria zagnieździła się w drożdżach. Nie wiem co to za typ, ale zdaje się, że gdzieś kiedys pisał o niej Czes.
          A "procedury" usuwania, jak widzisz w powyższym poście, długo nie potrafiłem się dopracować. W końcu zastosowałem rozwiązanie radykalne: w środku sezonu lagerowego wywaliłem wszelkie drożdże, jakie tylko używałem, i przeprowadziłem totalną dezynfekcję wszystkiego, co tylko się dało, środkiem ChemiPro Caustic. Było tego trochę, bo w tym okresie jadę na 5-9 fermentorów. Zakupiłem nowe dwa szczepy i nastawiłem na nich dwie warki; po ich fermentacji nastawiłem już 4 warki, a potem 8. Hulało jak trzeba
          Była z tym kupa roboty, ale teraz są jakies tam zapasy dobrego piwa i wypoczynek do jesieni.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Javox
            Warka, Zamkowe
            Javox
            Kod 'W' - Warka

            Zawartość alko 5.6%

            Piana - trochę na początku potem nic.
            Lacing - nic.
            Gaz - średni.
            Barwa - jasne złoto.
            Aromat - zbożowość.
            Smak - słodkawe, zbożowość, lekka goryczka gorzkawa.

            Do kotleta ...
            2024-08-19, 10:29
          • Javox
            Warka, Warka Export
            Javox
            Wynalazek, który ostatnio nawet wylądował na stole Kopyra

            Alko 4.6% (w składzie kukurydza i jęczmień) i mrożone szyszki chmielu.

            Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
            Lacing - sporo.
            Gaz - średni.
            Barwa - jasne złoto.
            Aromat...
            2023-03-24, 14:42
          • grodek
            Pracownia słodowo-chmielowa
            grodek
            Jako że pomału, lecz nieubłaganie zbliżam się do trzydziestki (oczywiście w kwestii ilości warek ), więc postanowiłem zaprezentować swój skromny, dotychczasowy piwowarski dorobek. Od początku skoczyłem na głęboką wodę i zacząłem zabawę z zacieraniem, czego oczywiście nie żałuję....
            2017-09-14, 16:36
          • ART
            Wielkie uaktualnienie 2015 - Warka, Warka ul. Gośniewska 65
            ART
            Kolejny rok z rzędu...

            Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
            2014-12-18, 23:08
          • Javox
            Warka, Żywiec Jasne Lekkie
            Javox
            Lekki lagerek z alko 4,5%

            Identyfikator browaru W

            Piana - po nalaniu dość szybko pozostała obwódka.
            Lacing - prawie nic.
            Gaz - średni.
            Barwa - jasne złoto.
            Aromat - przepasteryzowane skarpety.
            Smak - trochę utlenione, lekko słodkawe, zbożowe,...
            2022-06-09, 13:32
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...